El consell d'administració de Gas Natural Fenosa va escollir ahir president Isidre Fainé en substitució de Salvador Gabarró, que era al capdavant de la multinacional energètica des del 2004, i s'ha reorganitzat per donar entrada al fons nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP).

L'empresa energètica va celebrar ahir el seu consell d'administració durant el qual Fainé va assegurar que pretén "consolidar el lideratge de la companyia en el mercat energètic i reforçar el seu creixement internacional", segons va informar Gas Natural en un comunicat.

Tant Fainé com els dos vicepresidents exerciran càrrecs no executius, mentre que com a conseller delegat de la multinacional es manté Rafael Villaseca i abandonen el consell, entre d'altres persones, un històric com Antoni Brufau, que era conseller des del 1989, i el president de la CEOE, Juan Rosell.

El 12 de setembre, Repsol i La Caixa, a través de Criteria, van tancar la venda del 20% de Gas Natural al fons nord-americà GIP per 3.802,6 milions d'euros.

Coincidint amb el tancament de l'operació, els tres actors van donar a conèixer un acord de govern corporatiu pel qual, dels 17 membres del consell de Gas Natural, 4 seran de CriteriaCaixa, com fins ara; 3, de Repsol (un menys que fins ara); 3, de GIP, i la resta, independents, amb l'excepció del conseller delegat, que serà executiu. Així es formalitza en el consell d'administració la nova estructura de l'accionariat, controlada ara per un triumvirat format per La Caixa, a través de Criteria (24,43%), per Repsol (20,08%) i el fons Global Infraestructure Partners (20%).

Durant la sessió del consell celebrat ahir, Fainé va dedicar "emotives paraules d'agraïment" a Gabarró. Així mateix, va afegir que "encaro aquesta nova etapa amb una enorme satisfacció i amb el compromís ferm de treballar per consolidar el lideratge de la companyia en el mercat energètic i reforçar el seu creixement internacional. Per això, estem molt satisfets de tenir la incorporació, com a nou soci, d'un fons internacional tan reputat com Global Infraestructure Partners, que ha confiat en aquesta companyia perquè tenim un model de negoci sòlid i rentable, una trajectòria sostinguda de creixement i un pla d'internacionalització que reforçarà la nostra posició de lideratge a tot el món".

Per la seva banda, Salvador Gabarró va dir que deixava la presidència "amb la satisfacció del deure complert i d'haver contribuït a la creació del gran grup que és avui Gas Natural Fenosa", i va afegir que Fainé és el "millor líder possible" per a la multinacional, ja que té "la visió i la capacitat perquè Gas Natural abordi nous projectes ambiciosos a tot el món", segons la nota de Gas Natural.

Al consell hi va assistir també el president d'aquest fons, Adebayo Ogunlesi, que es va mostrar satisfet per iniciar una relació estratègica de llarg termini amb la multinacional espanyola.

En nom de CriteriaCaixa hi ha al consell el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, que va entrar al consell el maig del 2015; es manté Enrique Alcántara-García i entren Marcelino Armenter, director general de Criteria, i Alejandro García-Bragado, vicepresident d'aquest grup. Surten Rosell i Heribert Padrol, president de la consultora Iplusf.

Per Repsol continuen com a consellers Luis Suárez de Lezo i Miguel Martínez, i s'incorpora el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, mentre que abandona el consell el ja esmentat Brufau i també l'empresari Demetrio Carceller. En representació del fons GIP hi ha William Alan Woodburn; Rajaram Rao i Mario Armero, exprimer executiu de General Electric a Espanya.