La manca de pluges que hi va haver els mesos d'hivern i primavera ha passat factura a la producció a la DO Pla de Bages, que es calcula que serà d'entre el 15 i el 20% inferior a la d'un any normal. Amb tot, el raïm presenta una qualitat "molt bona", segons ha explicat el vocal tècnic de la DO Pla de Bages, Miquel Palau.

Tot i que la producció es pot reduir, els viticultors confien que serà una "molt bona collita" per la seva qualitat. Palau apunta que, malgrat els episodis de sequera, "des de fa unes setmanes gaudim d'unes temperatures molt bones per a la maduració del raïm, amb nits fredes i migdies càlids". En aquests moments, els cellers ja han collit el 60% del raïm i es calcula que la verema encara s'allargarà unes setmanes més. Palau explica que la DO Pla de Bages es caracteritza, sobretot, per un "paisatge únic", que "es veu reflectit als seus vins". En aquest sentit, l'enòleg detalla que la majoria de vinyes dels cellers que formen la DO -una dotzena-, es troben envoltades de bosc, de manera que "els vins surten amb un toc balsàmic". A més, destaca Palau, la majoria dels terrenys del Bages són d'argila vermella, un fet que provoca que "surtin vins estructurats, amb potència de color i rendiments baixos".

La climatologia també juga un paper important en els vins bagencs, ja que, segons ha apuntat Palau, "a la DO Pla de Bages no tenim un clima mediterrani pur, sinó que hi trobem una influència continental i pirinenca". Això provoca, segons l'enòleg, que les temperatures de dia i de nit siguin molt diferenciades, amb una important oscil·lació tèrmica que "afavoreix la maduració del raïm". La DO Pla de Bages està formada per dotze cellers i té una superfície de més de 500 hectàrees de vinya. Cada any produeix entre 800.000 i 850.000 ampolles de vi.

Una de les principals preocupacions dels viticultors bagencs i que ha augmentat els darrers anys és la gran proliferació de porcs senglars. El fet que la majoria de vinyes de la DO Pla de Bages es trobin situades al costat de boscos provoca que "estiguin molt exposades als atacs dels porcs senglars", apunta Palau.