L'enduriment del pagament avançat de l'impost de societats afectarà el doble d'empreses que les estimades inicialment, ja que s'estipula per a aquelles amb facturació de més de 10 milions d'euros, i a més tindrà caràcter permanent. Segons l'esborrany del pagament fraccionat d'aquest impost, la banca i les empreses que exploten jaciments d'hidrocarburs són les més afectades, ja que hauran d'avançar el 25% del seu resultat comptable, mentre que les que facturen més de 10 milions d'euros hauran de liquidar el 23%.

La reforma que va rebaixar el tipus general de l'impost de societats al 25% va mantenir la tributació de les entitats de crèdit i de les empreses petrolieres al 30%. Fonts parlamentàries que han conegut el decret llei que aprovarà avui el Consell de Ministres afirmen que es tracta d'una norma "bastant dura" que "pot generar tensions en la tresoreria de les empreses" i incideixen que s'ha doblat el nombre d'empreses afectades per poder recaptar fins a 8.000 milions. A més, en l'esborrany no s'estableix un termini temporal i l'enduriment de la bestreta fraccionat neix amb caràcter permanent.

El govern va anunciar inicialment que l'increment dels pagaments fraccionats de Societats afectaria les empreses amb una xifra de negocis de més de 20 milions, que haurien d'abonar per avançat almenys el 20% del resultat comptable, enfront del 12% al qual es va reduir amb la reforma fiscal. Hisenda ha informat de l'esborrany del decret llei a la majoria de grups per revalidar-lo al Congrés i enviar- lo a Brussel·les abans del 15 d'octubre.