Eurodiputats de tot l'arc parlamentari van demanar ahir a la Comissió Europea que no suspengui els fons estructurals a Espanya tot i els seus incompliments amb el dèficit públic. En un debat a Estrasburg amb el comissari de Treball i Creixement, Jyrki Katainen, i la comissària de Política Regional, Corina Cretu, populars espanyols, socialistes o verds van coincidir que la mesura podria perjudicar el creixement econòmic. "La suspensió de part dels fons estructurals no té cap impacte a curt termini", va dir Cretu, que va remarcar que "no és una sanció", sinó una mesura "temporal" que es podria aixecar així que Espanya presentés les mesures exigides per Brussel·les.

La Comissió Europea, que a l'estiu va evitar que es multés Espanya per haver-se desviat en el seu límit de dèficit, està obligada legalment a proposar una suspensió d'una part dels fons estructurals i d'inversió del 2017 pels incompliments actuals. La mesura, però, s'ha de prendre després d'un "diàleg estructurat" amb el Parlament Europeu, que hi està en contra.

L'eurodiputat del PP i vicepresident de l'Eurocambra, Ramón Luis Valcárcel, va assegurar que la suspensió seria "una mesura desproporcionada i únicament punitiva" que "llastaria la recuperació econòmica espanyola i europea". També des del PP, l'eurodiputat Pablo Zalba va dir que "no té sentit castigar Espanya" i que el Pacte d'Estabilitat i Creixement, que preveu la suspensió, "no és un fi en si mateix, sinó un mitjà per impulsar el creixement i la creació de feina". "Hi haurà molts pagaments disponibles fins i tot si la CE acaba suspenen part dels compromisos", va assegurar el vicepresident Jyrki Katainen durant el debat. En la mateixa línia, la comissària de Política Regional, Corina Cretu, va dir que una suspensió dels "compromisos per al 2017" només afectaria els pagaments previstos per al 2020 i únicament "si el país no pren accions per complir la regulació". En aquest sentit, els comissaris es van mostrar confiats que la suspensió no tindria efectes pràctics i s'aixecaria abans que s'haguessin d'evitar pagaments. "Aquesta amenaça de suspensió, que arriba en un moment crític de la UE, pot aprofundir les divisions en el seu si i diluir-ne la dimensió solidària", va assegurar l'eurodiputat d'ERC i vicepresident de l'Aliança Lliure Europea, Josep Maria Terricabras. Segons ell, "difícilment" s'entendria que la UE "sancioni estats amb una situació econòmica i social delicada".

L'eurodiputat holandès Lambert van Nistelrooij, del grup popular europeu, va demanar que la CE "no castigui les regions i les ciutats" amb la suspensió dels fons estructurals sinó que "busqui alternatives". "És una mesura absurda i poc intel·ligent", va assegurar el representant italià del grup socialista, Andrea Cozzolino.