A final d'any, José Antonio Martínez Álamo deixarà els seus càrrecs directius a la multinacional israeliana ICL, que explota les mines bagenques, per iniciar una nova etapa en un altre projecte professional. Martínez Álamo, que mantindrà el seu vincle amb la companyia en qualitat d'assessor extern, ha estat l'impulsor del pla Phoenix, el projecte industrial més ambiciós que ha afrontat mai el Bages i que preveu una inversió de fins a 800 milions d'euros fins al 2020 en les seves primeres fases de desenvolupament. L'encara president d'ICL Iberia i chairman d'ICL Europe, deixarà la companyia després d'onze anys al capdavant del projecte miner bagenc, que ha viscut en aquest període un gir de 180 graus.

Nascut a Barcelona l'any 1959, José Antonio Martínez Álamo havia exercit càrrecs de direcció als sectors químic i alimentari. A la comarca del Bages va arribar el juliol del 2005 procedent del grup Aragonesas, enmig d'una intensa batalla laboral a les mines de Sallent. Martínez Álamo, que substituïa el portuguès Joan Carrelo, que va deixar el càrrec en ple conflicte, era el cinquè conseller delegat nomenat per Iberpotash i el primer d'origen espanyol. La situació de la mineria al territori era crítica i estava mancada d'un projecte de futur que en garantís la supervivència.

Sis anys més tard, l'empresa anunciava la posada en marxa del pla Phoenix, que suposa una aposta decidida per la continuïtat de l'explotació minera a Súria i per la diversificació del negoci gràcies a una inversió en l'aprofitament de la sal extreta de la mina.

L'arrancada del pla ha estat plena d'entrebancs legals impulsats per la competència salinera, però ha tingut l'aval del Govern de la Generalitat. El projecte preveu, entre d'altres, la construcció d'una rampa que connectarà l'interior de la mina amb la superfície i la posada en marxa de nous equipaments industrials, el més significatiu dels quals és una planta de sal que ha de permetre explotar un residu que vol ser convertit en recurs comercial. Tot plegat ha de permetre multiplicar la capacitat productiva de la mina surienca, que assumirà el volum d'extracció de la de Sallent, que ha de tancar a final del 2019, un cop l'operativa de Súria ja estigui en ple funcionament.

Martínez Álamo deixarà la mineria bagenca encarrilada per a les properes dècades i amb el compromís de l'eliminació del polèmic runam del Cogulló en un màxim de cinquanta anys.