Les reserves en hotels i càmpings pugen però, en canvi, les pernoctacions baixen, segons un estudi de la Diputació de Barcelona basat en dades del 2015. Els hotels de les comarques centrals han rebut, aquesta temporada, un total de 220.600 turistes que es van allotjat repartits en 365.800 nits. Aquesta xifra representa un creixement del 10% en turistes i del 6,7% en pernoctacions.

En el cas dels càmpings l´assistència es xifra en 35.600 turistes (el 6% més) i 95.200 reserves (un lleu descens del 0,1%) mentre que en els establiments de turisme rural se situen en 42.300 turistes i 116.100 pernoctacions, un creixement del 14,3 i el 3,9% respectivament.

Per comarques, en el cas del Bages l'allotjament més utilitzat al Bages és l'hotel amb el 72,9%, el 16,8% en turisme rural i el 6,4% a càmpings. Gairebé la meitat dels turistes, a més, repeteixen la seva visita a la comarca. El 47,5% assegura que està fent com a mínim una segona visita i un 52,5% descobreix el Bages per primera vegada.

En relació amb el nombre de nits d'estada, la majoria dels turistes (79%) no s'estan més de tres nits a la destinació, tot i això, hi ha un 9,3 % que diu anar-hi per un període d'entre 11 i 28 nits. Aquest important percentatge de turistes de llarga durada aconsegueixen situar l'estada mitjana en les 3,8 nits, gairebé 4.

La despesa total per persona es troba per sota de la mitjana de les comarques barcelonines (menys barcelonès) i se situa en els 112,1 euros. No obstant la despesa per persona i nit és la mateixa que a la resta de la demarcació, 36,7 euros.

El turisme rural creix al Berguedà

Fora de l´àrea Paisatges de Barcelona, al Berguedà els indicadors d'evolució turística no són gaire positius respecte a la situació de l'oferta a la comarca. Així, aquest any les places als establiments hotelers presenten un decreixement del -4,8% respecte de l'any anterior, i els càmpings, caigudes encara més grans, tot i que amb el percentatge més petit, -3,6%. L'única tipologia d'allotjament que aconsegueix pujar una mica la seva oferta són els establiments de turisme rural que creixen un 2,3 %, una xifra similar, si bé una mica per sota, de la resta de comarques de Barcelona.

L'allotjament més utilitzat al Berguedà és el càmping amb el 69,1% del total, el segueixen els establiments de turisme rural amb el 17,2% i, per últim, els hotels amb el 13,7%.La despesa al Berguedà és especialment baixa en comparació amb la mitjana de la resta de comarques. Així, el total per persona se situa en els 52,7 euros, gairebé 100 euros menys que la despesa de la demarcació, i el total per persona i nit en els 17,8 euros, 18,9 euros menys que la mitjana.

En relació amb el nombre de nits que els turistes s'estan al Berguedà, un 37,4% n'està dues i un 11,1% de 6 a 10 nits, fet que fa situar la mitjana en 3,8.

L´Anoia es manté estable

A l´Anoia, al seu torn, es mantenen estables es places d'allotjament d'hotels i de càmpings però augmenten considerablement les de turisme rural en un 11,3 %. El creixement de l'oferta és similar a les comarques de Barcelona però el turisme rural presenta un increment molt més elevat.

A banda de l´ofert tradicional, a la comarca els apartaments turístics aporten 44 places (la meitat de l'oferta de càmpings) i els habitatges d'ús turístic, 185 places (el 41% de l'oferta d'establiments rurals). D'aquesta manera, l'estructura de l'oferta a l'Anoia queda: 45,8% hotels, 13% Habitatges d'ús turístic, 31,8 % turisme rural, 6,3% campings i 3,1% apartaments turístics .

Pel que fa a la despesa, l'Anoia registra xifres més baixes que la mitjana de l'entorn de Barcelona. El total per persona és de 64,2 €, mentre que per persona i nit baixa fins als 22,4€. En relació amb el comportament del turista, el 47,4% visita la destinació acompanyat de la família, ja sigui només amb la parella (27,9 %) o també amb els fills (19,5%). En el transport destaca el fet que vuit de cada deu es desplacen fins a l'Anoia amb cotxe o moto propi.

L'allotjament més utilitzat a la destinació és l'hotel amb el 50,4% però el turisme rural també és important (31,4%); el segueix el càmping (13,5%) i les cases de particulars o d'amics (4,8%). Cal destacar que l'Anoia registra el percentatge d'allotjats als es­ tabliments de turisme rural més alt de les comarques de Barcelona .

El nombre de nits que els turistes s'estan a l'Anoia se centra principalment entre 1i 3 nits (75,5%) i l'estada mitjana se situa en 3,5 nits, 1,7 pp menys que la mitjana de la demarcació de Barcelona (menys el Barcelonès) .