Espanya va ser el país de l'OCDE on es va reduir més en termes percentuals l'ocupació juvenil entre 2007 i 2015, arrossegat per l'elevat fracàs escolar i els diferents tipus de contractes.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe "Panorama de la Societat", publicat ahir per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que en aquesta edició se centra al voltant de 40 milions de joves de 15 a 29 anys desocupats i fora del sistema educatiu en els seus 34 països membres.

Això suposa el 14,6% d'aquest grup d'edat el 2015, un percentatge dels anomenats "nini" que encobreix enormes diferències entre els mínims del 6,2% a Islàndia i del 7,8% a Holanda i els màxims del 29,8% a Turquia, del 26,9% a Itàlia, del 24,7% a Grècia, del 22,7% a Espanya, del 22,1% a Mèxic i del 18,8% a Xile.

A Espanya els ni-ni van experimentar un vertiginós augment de 10 punts percentuals durant la part més dura de la crisi, des del 2007 fins al 2013, quan es va assolir un màxim del 26%, a causa d'una destrucció massiva de llocs de treball que va afectar molt en particular joves que no tenien estudis i treballaven en sectors com la construcció.

El fet és que la taxa de ninis va baixar en els dos anys següents fins al 23% el 2015 (l'últim any amb dades disponibles), una evolució que el responsable de l'informe, Stéphane Carcillo, va vincular amb els vaivens extrems que es produeixen en el mercat laboral espanyol per la seva "dualitat". Carcillo va precisar que aquesta dualitat permet una ràpida destrucció de llocs de treball en moments de crisi, que perjudica sobretot les persones amb contractes temporals (en bona mesura joves), molt flexibles, on també es creen ràpidament en temps de bonança.

Com en altres països, el percentatge de ninis és netament superior (32% el 2015) entre els joves nascuts a l'estranger, és a dir essencialment immigrants. L'OCDE assenyala que Espanya va ser l'únic dels seus Estats membres en els quals l'ocupació juvenil va caure més del 50% entre 2007 i 2014, seguit de Grècia i Irlanda (en tots dos més del 40%).