L´empresa manresana Fundería Condals acaba d´inaugurar la seva fàbrica a Eslovàquia amb la qual consolida la internacionalització del grup. Aquesta planta, permetrà a l´empresa doblar la seva producció que preveu que funcioni a plena capacitat en el termini de quatre o cinc anys, segons explica el director de operacions del grup Funderia Condals Josep Maria Noguera, i CEO de SKC Foundry, la filial eslovaca.

La nova planta, en la qual Condals ha invertit 28 milions d´euros, està ubicada a la localitat de Stúrovo, molt a prop a la frontera amb Hongria. La foneria té una capacitat de producció de 30.000 tones anuals, que és la mateixa que Manresa, té 18.000 metres quadrats construïts en una superfície de 5 hectàrees i compta amb entrada de tren a les seves pròpies instal·lacions i port fluvial.

La fàbrica d´Eslovàquia actualment té 80 treballadors però pot arribar als 300 si funciona a ple rendiment, diu Noguera, que afegeix que la previsió de l´empresa és utilitzar tota la seva capacitat en el termini de quatre o cinc anys. L´estrena d´aquestes instal·lacions no tindrà repercussió sobre la planta manresana que actualment ja està treballant al 100% de les seves possibilitats. Tot i això, Noguera, destaca la «professionalitat i implicació» del personal tècnic de Manresa, que s´ha desplaçat a Eslovàquia l´equivalent a 900 dies per tal de transmetre al personal eslovac (que al seu torn ha vingut a formar-se a Manresa), el coneixement necessari per al funcionament de la planta.

La construcció de la nau es va iniciar l´agost de l´any passat i ha durat un any. Ara ja té la maquinparia i ha superat els procesos d´homologació.

Les obres han anat a càrrec d´una firma eslovaca després de superar un concurs en el qual es van presentar 11 onze, una de les quals era espanyola i una altra alemanya. El disseny de tot el projecte de l´obra civil, en canvi, l´ha portat a terme la firma manresana Larix.

Segons Nogueras, «hem dissenyat la fàbrica amb la mateixa filosofia que la de Manresa» i afegeix que compta amb «un elevat component tecnològic, pensant en la indústria 4.0».

El responsable de la firma afegeix que s´han establert a Eslovàquia perquè «els principals clients s´estaven expandint camp a l´est d´Europa i a nosaltres ens demanaven proximitat». Tot i això, no descarta poder proveir a clients russos i també de l´Àsia des de la nova planta perquè «ara hi estem més a prop». El principal sector per al qual treballar Condals és el de l´automoció, per al qual produeixen elements de seguretat.

En el marc del procés d´internacionalització, l´empresa havia estudiat la possibilitat d´adquirir una foneria en un país de l´est o el centre d´Europa, encara que finalment, després d´analitzar diverses opcions, van descartar aquesta possibilitat i van decidir-se per començar de zero amb una factoria pròpia. Tot i això, des del 2012 Condals tenia un petit taller a Eslovàquia on es portava a terme un subprocés productiu.

En la inauguració de la nova planta, que va tenir lloc ara fa una setmana, el president del grup, Miquel Sallés va destacar que és un pas més en «l´esperit innovador i emprenedor» de l´empresa que va ser fundada el 1976 pel seu pare.

El procés per sortir a l´exterior ha permès a Condals rebre un reconeixement en els guardons CIAC, del clúster de l´automoció, i lliurats dijous, ja que ha estat finalista en el premi Pla d´Internacionalització.

El 2015 la firma va facturar 59 milions d´euros i enguany preveu créixer el 18%. A més, exporta el 90% de la seva producció. La majoria acaba a països europeus, però una part va als EUA.