El Bages va tancar el 2014 amb 10.929 empreses, el 2,26 % més que l'any anterior. Des del 2007, el nombre d'empreses no creixia, i això posa de manifest, segons recull l'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages 2010-2014. L'Índex de Dinamisme Empresarial" que elabora anualment la Cambra de Comerç, que va ser fa dos exercicis quan l'economia bagenca va iniciar la fase de creixement. L'estudi, presentat ahir, revela que durant aquell any el valor afegit brut (VAB) del sector privat va créixer el 3,65 % i que l'ocupació ho va fer el 2,63 %. En el conjunt del període 2010-2014, però, el saldo és encara negatiu, ja que el nombre d'empreses s'ha reduït l'1,36 %, el d'ocupats l'1,78 % i el VAB el 9,54 %.

Amb tot, la caiguda del VAB bagenc en aquest quinquenni ha estat més moderada que la del conjunt català (on el nombre d'empreses va caure el 0,9 %, l'ocupació d'aquestes empreses l'1,27 % i el VAB el 0,79 %), fet que dóna com a resultat que el pes de la riquesa generada pel sector privat del Bages en el conjunt de Catalunya hagi passat de representar l',176 % el 2010 a l'1,78 % el 2014.

Productivitat i indústria

Segons l'estudi, l'increment de la productivitat de les empreses (el VAB dividit pel nombre de treballadors) defineix el creixement local, en passar de 53.200 euros per ocupat el 2013 a 53.700 el 2014. Un guany a l'alça que s'explica per la reducció de l'ocupació mentre que el VAB ha mantingut una evolució millor. Amb tot, la clau del bon comportament del sector privat rau en la força de la indústria local, que manté una progressió més positiva al Bages que al conjunt català. Una evolció afavorida pel creixement d'unes poques unitats empresarials amb gran pes en el sector, com ho són les mines, i també pel subsector dels components de l'automoció.

Els riscos

Tot i els bons senyals econòmics, la Cambra alerta de factors que poden posar en risc l'estabilitat del creixement, com són la manca de grandària de les empreses locals i el decreixement de la població.

Quant al primer aspecte, i tot i que el nombre d'ocupats per empresa creix de 4,50 a 4,52, aquesta mitjana és insuficient per competir amb els grans mercats europeus. Jaume Ferrer, tècnic en comerç internacional de la Cambra i responsable de l'estudi, recordava ahir que "a França aquest nombre pot ser de 50 i a Alemanya de 150 empleats per empresa".

Quant a l'evolució demogràfica, la població es redueix aquests últims anys de manera més accentuada al Bages que al conjunt català, un factor indispensable per entendre també, insisteix la Cambra, la reducció de l'atur, que està condicionat per la disminuació de la població activa a la comarca.

L'elevada concentració de l'activitat productiva en alguns sectors també és valorat com un risc, ja que el pes de les cinc primeres empreses en el VAB sectorial arriba al 56,3 % en el cas de l'energia, gas, aigua i reciclatge, i per sobre del 40 % en el cas dels serveis financers, el material de transport, el cautxú, fustes i altres indústries, les indústries químiques, el tèxtil, cuir i confecció i les indústries extractives no energètiques (la mineria). I la tendència, segons els darrers exercicis, és incrementar aquesta concentració. També l'elevat endeutament, per sobre del 83%, de les empreses que mostren un pitjor comportament suposa un risc, insisteix l'estudi.

D'altra banda, l'exportació manté el seu bon ritme, tot i que les dades del 2014 mostrin una certa reculada en percentatge d'empreses exportadores (del 10,9% del 2012, al 9,8% del 2013 i al 9,1% del 2014). Un retrocés que es deriva, segons l'estudi, de l'increment del nombre d'empreses: les noves encara no accedeixen als mercats exteriors però les que ja exportaven mantenen el seu índex de treball a l'exterior.

La resta de sectors

Mentre la indústria marxa a bon ritme, la resta de sectors econòmics presenten evolucions desiguals. La construcció sembla haver frenat la caiguda progressiva des de l'esclat de la bombolla immobiliària, però la lleu recuperació del 2014 (una dècima d'increment del VAB) sembla encara insuficient per a la remuntada. El sector serveis, que suposa a l'entorn del 50% del pes en el conjunt de l'empresa local, incrementa lleugerament la seva ocupació i el VAB, però ho fa de manera poc homogènia.

Durant la presentació d'ahir, el president de la Cambra, Pere Casals, va recordar que, tot i el bon comportament del PIB aquest 2016, per al 2017 s'anuncia un creixement menor. I va concloure que "la crisi no s'ha acabat", perquè l'atur continua en un índex molt elevat i difícil d'eixugar. Amb tot, Casals va insistir que el perfil familiar de l'empresa local és un avantatge, ja que les fa més flexibles i reactives. A les administracions, Casals va reclamar una planificació més coordinada al conjunt del territori i més inversió en infraestructures, a més d'apostar pel reequilibri real i no convertir la Catalunya no metropolitana "en el jardí de Barcelona". També va reclamar menys control de les empreses per part de les administracions. "Les empreses no s'han de tutelar. Ja saben què han de fer", va dir Casals, que va insistir que "cal una reglamentació clara i confiança". La regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell, present a la presentació, va recollir el guant.

Casals va qualificar la reforma del pagament de l'impost de societats com "una confiscació en tota regla", i va alertar que un increment dels impostos (com proposa la CUP en la negociació per als pressupostos de la Generalitat) "entorpiria el creixement". "És un moment imprudent per fer-ho", va reblar.