El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, considera que l'anunci de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, d'incrementar 30 milions el pressupost del seu departament "és una mofa", ja que "es mantindria el que la conselleria havia proposat per all pressupost 2016" i que l'organització agrària ja considerava "clarament insuficient".

Per això, des de JARC-COAG reiteren a la Generalitat la necessitat d'incrementar "substancialment" la dotació econòmica adreçada als productors agraris i avisen que "amb les escorrialles no aturaran les mobilitzacions".

Boronat ha recordat que des del 2014 el Govern aporta menys de l'1% del seu pressupost al departament d'Agricultura, i que el percentatge que arriba directament als productors se situa aproximadament en el 0,33 %.

Concretament, JARC-COAG sol·licita que el departament d'Agricultura focalitzi el seu esforç en la incorporació de joves, en inversions productives, en les indemnitzacions compensadores per produir en zones "on pocs s'aventuren a fer cap altra activitat econòmica", en els ajuts agroambientals i també en la producció ecològica.

Un "greuge" respecte als productors de territoris propers. Des de JARC-COAG remarquen que el govern aragonès ha destinat el 2016 l'1,7 % dels seus fons propis a Agricultura, tenint en compte que l'Aragó disposa d'"una estructura productiva similar" a la de Catalunya.

Així mateix, el govern valencià hi ha destinat l'1,6% del total del pressupost. JARC-COAG també ha volgut comparar les dades amb les de l'estat espanyol o França, "seguint la voluntat expressada pel Govern d'esdevenir un estat". En aquest sentit, el ministeri d'Agricultura gestiona el 2,10 % del pressupost total de l'estat, mentre el francès, l'1,6%, segons el sindicat agrari.

Trobades amb els partits

El president de JARC-COAG, acompanyat del màxim responsable de l'entitat a Barcelona, iniciaran aquest dimarts amb una reunió amb membres de Junts pel Sí una ronda de trobades amb els diferents grups polítics amb representació al Parlament per fer-los arribar les demandes principals del sindicat, que ja va donar a conèixer en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Boronat vol recordar al Parlament, que és qui en darrera instància ha d'aprovar els pressupostos del 2017, que "els pagesos i ramaders són població, territori, ocupació, treball indirecte, economia, turisme, gastronomia, i en definitiva són Catalunya". Per això, "ens hem guanyat a pols més de l'1% del pressupost".

JARC-COAG, a més, qualifica de negativa aquesta campanya de la fruita perquè els productors "encara desconeixen les seves liquidacions".

Per altra banda, JARC-COAG critica que les liquidacions que reben els productors de fruita "es dilaten massa en el temps", fet que "els deixa en una situació d'incertesa i sense liquiditat". Així ho traslladar el sindicat a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, durant la reunió mantinguda dissabte passat en el marc de la 62a Fira de Sant Miquel de Lleida. Segons denuncia JARC-COAG, "en el moment d'entregar la producció, l'agricultor desconeix el preu que cobrarà i quan ho farà".