Gest! i Global Textil BCN promouen impulsar estudis de FP dual tèxtil al Bages

La Generalitat avala el projecte, que podria entrar en marxa el curs que ve

10.10.2016 | 21:30

El col·lectiu d´empresaris sèniors Gest! i l´associació també manresana Global Textil BCN promouen l´arrancada a la capital del Bages d´un nou cicle formatiu de grau mitjà dedicat al tèxtil que adoptaria el format de la FP dual. La intenció dels promotors, que compten amb l´aval del departament d´Ensenyament de la Generalitat, és retornar al Bages «el que era antigament la maestria industrial del tèxtil, que es va deixar de fer fa uns vint anys», recorda Josep Sinca, president de Gest!

La iniciativa va ser presentada en públic la setmana passada a una cinquantena d´empresaris d´un sector que integren 150 empreses de la Catalunya central, que donen feina a uns 2.000 empleats, segons dades de Gest! A l´acte van intervenir Mar Raluy, coordinadora territorial d´ensenyaments professionals, i Joan Canyadell, gerent de la Fundació Lacetània. L´objectiu de l´acte era «facilitar als empresaris informació actualitzada sobre els avantatges i possibilitats que ofereix la nova FP Dual per dotar el seue personal de la formació tèxtil bàsica a l´alt nivell competitiu dels païssos més avançats de la Unió Europea», segons figurava a la invitació de la presentació.

Josep Sinca explica que el projecte s´ha estat gestant durant un any, i que la Generalitat està ara buscant un centre educatiu al Bages, preferentment a Manresa, que pugui acollir aquests nous estudis que compartirien el treball a l´aula amb les pràctiques en empreses. La intenció és que el nou cicle formatiu de gran mitjà es pugui posar en marxa el proper curs acadèmic, amb un grup d´entre vint i vint-i-cinc alumnes. Sinca assegura que «hi ha interès entre les empreses del sector perquè falta relleu generacional i formació específica del tèxtil», un sector industrial que ha viscut també una profunda transformació en el trànsit dels telers tradicionals a la nova tecnologia digitalitzada.

El president de Gest! creu que cal revitalitzar una indústria històrica del territori en hores baixes des dels anys 80, ja que mentre que el Bages ha perdut Pirelli i la banca pròpia, «que difícilment tornaran», hi ha «possibilitats» de reflotar un tèxtil autòcton.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema