La Reial Acadèmia de les Ciències Sueca va premiar ahir amb el Nobel d'economia les teories sobre els contractes del nord-americà d'origen britànic Oliver Hart, professor a la Universitat de Harvard, i també del finlandès Bengt Holmström, del Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Segons el jurat, ambdós han establert un "marc comprensiu per analitzar moltes qüestions diverses en el disseny de contrac-tes" per aconseguir que les dues parts cooperin en benefici mutu i no es generin "conflictes d'interessos". Així, han estudiat qüestions com les retribucions per rendiment i objectius als executius, les deduccions i copagaments en les assegurances i la privatització d'activitats pròpies del sector públic (gestió de presons i escoles).

Hart va néixer el 1948 a Londres i té la nacionalitat nord-americana, país al qual ha estat vinculat acadèmicament des de la dècada dels anys vuitanta. És professor d'Economia de la càtedra Andrew E. Furer a la Universitat de Harvard, institució en la qual ensenya des del 1993. Es va graduar en Matemàtiques a Cambridge, però aviat es va passar a l'Economia i en aquesta branca es va doctorar a la Universitat de Princeton (EUA), on va conèixer la seva futura dona i mare dels seus dos fills. Va tornar al Regne Unit per ensenyar a les universitats d'Essex i Cambridge, abans de passar per la Universitat de Pennsilvània, la London School of Economics i al MIT.

El seu treball, segons explica la Universitat de Harvard, se centra en la teoria dels contractes, la teoria de l'empresa, les finances corporatives i el dret i l'economia. L'eix de les seves investigacions és el paper que exerceixen les estructures de propietat i els acords contractuals en el govern de les empreses, i les seves investigacions teòriques l'han portat a ser expert del govern nord-americà en dos processos legals. A més, és membre d'institucions com l'Acadèmia Americana de les Arts i la Ciències o l'Acadèmia Britànica.

Segons va explicar a l'Acadèmia Sueca, ahir es va despertar de matinada i va pensar que ja era tard perquè li donessin el premi aquest any, però llavors "afortunadament, va sonar el telèfon". El primer que va fer, va confessar, va ser abraçar la seva dona, despertar el seu fill petit i trucar al col·lega amb el qual ha compartit el Nobel, Bengt Holmström, al qual l'uneix una llarga amistat.

Per la seva part, Holmström, nascut el 1949 a Hèlsinki, és professor d'Economia i Empresa al MIT, el departament d'Economia va dirigir entre el 2003 i el 2006. A la universitat de la seva ciutat natal va estudiar matemàtiques, físiques, física teòrica i estadística i va obtenir el seu doctorat a la Universitat de Stanford el 1978. Després de dos anys de treball en el sector privat, en el grup finlandès A. Ahlstrom, la seva carrera es va centrar en l'àmbit acadèmic.

Va ser professor assistent a l'Escola Sueca d'Economia i Administració d'Empreses i el 1979 va començar la seva etapa als EUA a la Universitat Northwestern, com a professor assistent d'Economia empresarial. D'allí va fer el salt a Yale, on va ser professor d'Economia entre el 1983 i el 1994, abans de recalar al MIT, que el descriu com un "teòric de la microeconomia conegut per les seves investigacions sobre la teoria dels contractes i els incentius".