Catalunya va captar un total de 14.532 milions d'euros des del 2011 fins al primer semestre del 2016, fet que suposa el 31 % de tota la inversió forana rebuda en aquest període a Espanya, segons un estudi elaborat per Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Govern català.

L'estudi, presentat ahir a la reunió setmanal del Govern català, assegura que aquesta inversió estrangera es va concretar en 601 projectes d'inversió que van generar 38.385 llocs de treball directes a Catalunya, cosa que situa el Principat com la cinquena regió de l'Europa occidental en termes d'atracció d'inversió estrangera.

En una trobada amb periodistes, la consellera delegada d'Acció, Núria Betriu, va assegurar que Catalunya només es veu superada per les regions de les quals formen part Londres i Dublín, per Illa de França, i per una regió holandesa, però va destacar que Catalunya "lidera la captació d'inversió estrangera al sud d'Europa".

L'esmentat estudi es nodreix de les dades proporcionades pels informes periòdics fDi Markets del Financial Times, i no dels recollits pel ministeri d'Economia, per entendre que el primer indicador és més complet.

Betriu va comentar que el fDi Markets, malgrat tenir també algunes limitacions, registra projectes d'inversió associats a nova capacitat de producció i creació de llocs de treball, i no té en compte l'anomenat efecte "capitalitat", de manera que les inversions es computen on es fan i no on una empresa té la seva seu social.

Segons aquest estudi d'Acció, Catalunya va atreure el 34 % dels llocs de treball creats a Espanya en aquest període gràcies a les inversions estrangeres o bé el 37 % del total de projectes impulsats pel capital forà en aquest lustre.

En nom del Govern, la seva portaveu, Neus Munté, va esgrimir aquest informe com a prova que el procés independentsita que viu Catalunya "no espanta la inversió estrangera".

Quant als països d'on procedeixen les esmentades inversions, destaquen els Estats Units, França, Alemanya i el Regne Unit. En termes d'inversió global, la classificació la lidera Alemanya, amb 5.175 milions invertits per les seves empreses a Catalunya, que van donar lloc a 6.058 llocs de treball, mentre que en termes d'ocupació el primer lloc el va ocupar França, les empreses de la qual van invertir 1.373 milions a Catalunya i van crear 7.225 llocs de treball.

En canvi, en nombre de projectes portats a terme, EUA és el primer país de la llista, amb 112 projectes impulsats a Catalunya per valor de 1.067 milions d'euros per generar un total de 6.939 llocs de treball.

Si es prenen com a referència les dades del ministeri d'Economia i Competitivitat, Catalunya va atreure entre el 2011 i el 2016 un total de 18.179,9 milions d'euros d'inversió estrangera.

Betriu va comentar que és normal que la dada oferta pel ministeri sigui superior a la recollida pel Financial Times, atès que el primer recull moviments de participacions accionarials i el segon no.

Betriu va destacar que l'estudi d'Acció posa de manifest que les tecnologies de la informació i la comunicació, el software, la logística i els serveis de suport a l'empresa van ser els sectors en els quals més va invertir el capital forà.

En qualsevol cas, Betriu va aclarir que les dades del fDi Markets no en recullen de referents a inversió immobiliària, i que, en sectors com el turisme o el comerç, només es computen les inversions que tenen una traducció directa en termes de generació d'ocupació.

D'altra banda, la consellera delegada d'Acció va afirmar que si es comparen les dades del 2011 al 2016 amb les recollits pel fDi Markets del 2006 al 2010 es posa de manifest que Catalunya "aguanta" sobre captació d'inversió estran-gera, ja que del 2006 al 2010 suposava el 23 % del total de la inversió estrangera a Espanya, i que en l'últim lustre aquell percentatge es va elevar fins al 31%.