El cas del Galaxy Note 7 comença a castigar els resultats de Samsung

La multinacional podria tenir el 33% menys de guanys que el 2015 per les explosions dels telèfons

13.10.2016 | 09:07
Un operari retira la publicitat del Note 7 en una botiga de Seül.

Samsung Electronics va rebaixar ahir substancialment les seves previsions de resultats per al tercer trimestre tot just l'endemà d'anunciar que deixa de produir el telèfon Galaxy Note 7 pels repetits casos de combustió del dispositiu.

Ja que tant els aparells inicialment afectats per la decisió de sobreescalfament com els seus -també defectuosos- recanvis es consideren perillosos i no aptes per a l'ús, Samsung ha de retornar ara als seus clients l'import (859 euros a la Unió Europea) quan tornin els més de 2 milions de terminals venuts.

Això ha obligat l'empresa a recalcular el pronòstic de facturació per al període juliol-setembre (Samsung Electronics va començar a vendre el Galaxy Note 7 el dia 19 d'agost) i reduir-la fins a deixar-la en uns 47 bilions de wons (uns 37.859.000 d'euros). La xifra implica el 4,09% menys comparat amb el pronòstic que va publicar divendres passat, quan el procés de revisió i substitució de telèfons encara semblava anar per bon camí, i el 8,94% menys respecte al que es va embutxacar en el tercer trimestre del 2015.

Lògicament el gegant sud-coreà -que mai ofereix bestretes sobre el seu guany net i que presentarà el seu full de resultats definitiu a final de mes- ha hagut de modificar les dades relatives al benefici operatiu que espera per al juliol-setembre. Així, la xifra ha quedat de moment en uns 5,2 bilions de wons (uns 4.192.000 d'euros), el que vindria a suposar el 29,63% menys comparat amb el tercer trimestre del 2015 i el 33,3% menys en relació amb la dada preliminar que havia presentat divendres.

Com és lògic, s'espera que la decisió -sense precedents en el sector de la telefonia mòbil- de posar fi a la producció del controvertit model de "phablet" també contribueixi a llastrar els balanços del proper trimestre. A això s'uneix a més el silenci que segueixen mantenint els responsables del major fabricant mundial de smartphones sobre la naturalesa i l'origen exacte dels problemes que han patit les bateries d'ió-liti d'aquests telèfons. En aquest sentit, cap dels alts executius del grup Samsung -matriu de Samsung Electronics- es va pronunciar davant els mitjans sobre el Galaxy Note 7 i les seves possibles conseqüències per als plans estratègics de la companyia després de celebrar ahir a Seül la seva junta setmanal. Tot això sembla inquietar diversos grups d'inversors en un moment en què altres productes d'electrònica de consum de l'empresa -un model de rentadora venut als Estats Units també ha registrat casos d'explosions sobtades- estan també sota la lupa.

La Borsa de Seül ja es va acarnissar dimarts -quan els títols de l'empresa van caure més del 8%, la patacada més gran des dels temps de Lehmann Brothers- amb Samsung Electronics, la joia de la corona del parquet sud-coreà, i va tornar a fer-ho ahir encara amb més mesura (el retrocés va ser del 0,65%). Els analistes coincideixen que ara és clau que l'empresa amb seu a Suwon, al sud de Seül, no trigui a donar la cara i explicar amb tota claredat l'origen de l'avaria dels telèfons explosius per alleujar la intranquil·litat d'inversors i consumidors. En cas contrari, el mal nom associat al Galaxy Note 7 podria perjudicar encara més la imatge de marca de Samsung i desincentivar la compra d'altres productes de la casa

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema