La Cambra de Comerç Espanya-Estats Units va retre dijous un homenatge als empresaris manresans Salvador Tous i Rosa Oriol. El matrimoni, que fa més de cinquanta anys que és al capdavant de la famosa marca de joieria de l'osset, va rememorar la seva trajectòria empresarial, que els ha portat a obrir més de 500 boti- gues als 5 continents. "Ell és el cap i jo el cor" de Tous, va dir Rosa Oriol en recollir el premi al costat del seu marit. A la gala van assistir les seves filles, que han recollit el testimoni de l'empresa.

El sopar de gala, en una luxosa sala d'actes a Park Avenue, va tenir diversos centenars d'invitats, incloses algunes cares conegudes, com la duquessa de Montoro, Eugenia Martínez de Irujo, dissenyadora eventual de la marca. Des de la Cambra de Comerç bilateral es va destacar la contribució de la parella a la indústria joiera d'Espanya i es va exalçar el valor de marca global de Tous, amb una presència creixent als Estats Units. En una trobada prèvia amb periodistes, Salvador Tous va explicar la "dificultat" d'expansió que representa els EUA, "perquè són molts mercats junts, el de Florida no té res a veure amb el de Califòrnia o Nova York". "Esperem ara ja estar als EUA per quedar-nos", va assenyalar el cofundador de la firma, qui va afirmar que la fórmula de l'èxit de la firma és "treball, treball i més treball". Fa pocs mesos Tous va obrir dues noves botigues a Nova York, al Soho i al World Trade Center, que se sumen a la ja existent al Rockeffeller Center. Als Estats Units, amb un total de 19 botigues pròpies i fins a 60 punts de venda, Tous va augmentar el seu benefici el 10% l'any passat.

En el seu discurs d'agraïment, Rosa Oriol va recordar que quan es va casar podia haver elegit quedar-se a casa per cuidar les seves filles, però, "afortunadament", va decidir treballar i "descobrir la passió per les joies". Oriol, dissenyadora del famós osset el 1985, va exalçar la importància que es dóna a Tous a la conciliació familiar, i va explicar que a la central de Manresa tenen una guarderia per als fills dels treballadors.

Cada any, la Cambra de Comerç Espanya-Estats Units reconeix la labor d'un empresari espanyol per la seva contribució a les relacions empresarials entre els dos costats de l'Atlàntic. El 2015 el guardó va ser per a Juan José Hidalgo, president de Globalia.