L'Audiència de Barcelona deliberarà dijous que ve sobre el recurs que van presentar els exdirectius de Catalunya Caixa Narcís Serra i Adolf Todó contra la seva imputació pels sobresous, gairebé dos anys després que el jutge conclogués que hi havia suficients indicis per enviar-los a judici.

L'Audiència de Barcelona ha comunicat a les parts que dijous que ve, 20 d'octubre, procedirà a la deliberació i votació del recurs presentat per Serra i Todó contra l'acte en el qual el jutge els va deixar a un pas de judici per un delicte d'administració deslleial. La secció 21 de l'Audiència de Barcelona ha informat de l'estat de la causa penal contra Serra i Todó després que l'acusació popular que exerceix la CUP en el cas li requerís que resolgués ja el recurs, tenint en compte que han transcorregut gairebé dos anys des que el jutge va concloure la instrucció de la causa.

L'Audiència ha assenyalat el dia per a la deliberació del recurs, després de rellevar el magistrat ponent de la causa, que ara serà Gemma Garcés Sesé, qui compartirà tribunal amb les jutgesses Yolanda Rueda Soriano i María Calvo.

La causa oberta arran del recurs que la Fiscalia Anticorrupció va presentar contra els exdirectius de Catalunya Caixa roman paralitzada des de fa gairebé dos anys, a l'espera que l'Audiència de Barcelona resolgui el recurs que impedeix que el cas pugui ser enviat a judici definitivament.

El passat mes de desembre, després d'una mica més d'un any d'investigació, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona va dictar un acte en el qual enumerava suficients indicis per enviar a judici Narcís Serra i Adolf Todó, per aprovar sobresous "en perjudici i menyspreu" dels interessos generals i de l'entitat bancària. Per aquest motiu, el magistrat va mantenir imputats tots dos exdirectius, així com una quarentena de membres del consell d'administració de l'entitat que van aprovar remuneracions extres, per un delicte d'administració deslleial.

En el seu acte, el jutge va donar un termini de deu dies a la Fiscalia i a les acusacions personades perquè sol·licitessin l'obertura de judici oral contra els denunciats, després de concloure que els sobresous excedien "la prudència" en un moment en què l'entitat era sostinguda "amb diners públics de tots els contribuents".

La causa contra l'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra i de l'exdirector general Adolf Todó parteix d'una denúncia que va presentar la Fiscalia Anticorrupció per l'aprovació, al gener i octubre de 2010, de sengles resolucions per augmentar el salari dels seus directius, malgrat que l'entitat es trobava en una situació crítica que li va obligar a demanar 1.250 milions d'euros al FROB.

La denúncia es dirigia inicialment contra 54 membres del consell d'administració de Catalunya Caixa, però el jutge la va arxivar contra una dotzena d'ells, després de comprovar que no van recolzar les retribucions de la cúpula directiva en les votacions internes.

En el seu acte, el jutge va concloure que tots els imputats, tant els que es van beneficiar directament dels sobresous com la resta, en la seva intenció "de ser ben vists en la institució i obrint portes a alguna expectativa o possibilitat futura", van prendre les "aparentment reprovables decisions" que van comportar els augments retributius.

Aquests sobresous, segons el magistrat, van ser aprovats "en perjudici i menyspreu dels interessos de l'entitat, de la seva finalitat, i dels interessos generals (...)"