Samsung Electronics va rebaixar ahir substancialment les seves previsions de resultats per al tercer trimestre tot just l'endemà d'anunciar que deixa de produir el telèfon Galaxy Note 7 pels repetits casos de combustió del dispositiu.

Ja que tant els aparells inicialment afectats per la decisió de sobreescalfament com els seus -també defectuosos- recanvis es consideren perillosos i no aptes per a l'ús, Samsung ha de retornar ara als seus clients l'import (859 euros a la Unió Europea) quan tornin els més de 2 milions de terminals venuts.

Això ha obligat l'empresa a recalcular el pronòstic de facturació per al període juliol-setembre (Samsung Electronics va començar a vendre el Galaxy Note 7 el dia 19 d'agost) i reduir-la fins a deixar-la en uns 47 bilions de wons (uns 37.859.000 d'euros). La xifra implica el 4,09% menys comparat amb el pronòstic que va publicar divendres passat, quan el procés de revisió i substitució de telèfons encara semblava anar per bon camí, i el 8,94% menys respecte al que es va embutxacar en el tercer trimestre del 2015.

Lògicament el gegant sud-coreà -que mai ofereix bestretes sobre el seu guany net i que presentarà el seu full de resultats definitiu a final de mes- ha hagut de modificar les dades relatives al benefici operatiu que espera per al juliol-setembre. Així, la xifra ha quedat de moment en uns 5,2 bilions de wons (uns 4.192.000 d'euros), el que vindria a suposar el 29,63% menys comparat amb el tercer trimestre del 2015 i el 33,3% menys en relació amb la dada preliminar que havia presentat divendres.

Com és lògic, s'espera que la decisió -sense precedents en el sector de la telefonia mòbil- de posar fi a la producció del controvertit model de "phablet" també contribueixi a llastrar els balanços del proper trimestre. A això s'uneix a més el silenci que segueixen mantenint els responsables del major fabricant mundial de smartphones sobre la naturalesa i l'origen exacte dels problemes que han patit les bateries d'ió-liti d'aquests telèfons. En aquest sentit, cap dels alts executius del grup Samsung -matriu de Samsung Electronics- es va pronunciar davant els mitjans sobre el Galaxy Note 7 i les seves possibles conseqüències per als plans estratègics de la companyia després de celebrar ahir a Seül la seva junta setmanal. Tot això sembla inquietar diversos grups d'inversors en un moment en què altres productes d'electrònica de consum de l'empresa -un model de rentadora venut als Estats Units també ha registrat casos d'explosions sobtades- estan també sota la lupa.

La Borsa de Seül ja es va acarnissar dimarts -quan els títols de l'empresa van caure més del 8%, la patacada més gran des dels temps de Lehmann Brothers- amb Samsung Electronics, la joia de la corona del parquet sud-coreà, i va tornar a fer-ho ahir encara amb més mesura (el retrocés va ser del 0,65%). Els analistes coincideixen que ara és clau que l'empresa amb seu a Suwon, al sud de Seül, no trigui a donar la cara i explicar amb tota claredat l'origen de l'avaria dels telèfons explosius per alleujar la intranquil·litat d'inversors i consumidors. En cas contrari, el mal nom associat al Galaxy Note 7 podria perjudicar encara més la imatge de marca de Samsung i desincentivar la compra d'altres productes de la casa