Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

El CTM coordina a Catalunya un pla subvencionat per la UE que aplega 24 municipis europeus

19.10.2016 | 14:52
Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

Manresa, juntament amb Sabadell, serà una de les vuit ciutats europees que participarà activament en el projecte Urban Wins, en què s´analitzarà la producció de residus a les ciutats i s´abordaran solucions per minimitzar-ne l´impacte. El projecte, subvencionat al 100% per la Unió Europea, recollirà dades d´un total de vint-i-quatre poblacions del continent, amb les quals es podran estudiar les estratègies actuals de prevenció i gestió de residus i s´estudiarà la seva eficiència.

El projecte ha estat presentat avui al CTM de Manresa, ja que el centre tecnològic és una de les vint-i-sis institucions europees que col·laboren en l´obtenció de les dades i la proposta de canvis en el comportament per millorar la gestió dels residus urbans. El projecte té un pressupost de 5 milions d´euros, dels quals el CTM en gestiona 200.000. A més d´Espanya, a Urban Wins participen institucions i ciutats d´Itàlia, Àustria, Suècnia, Portugal i Romania. Els resultats d´Urbans Wins es faran servir per definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus Urbans de les vuit ciutats pilot participants: Cremona (que és la que coordina el projecte), Torí, dues àrees a l´àmbit metropolità de Roma, Bucarest i Leiria, a Portugal.

Segons s'ha explicat aquest dimecres, Urban Wins preten «aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes». Un objectiu que es pretén assolir fomentant la participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius mitjançant «àgores» físiques, llocs de reunió (en el cas de Manresa podria ser el Parc Ambiental) on es puguin debatre necessitats i noves estratègies per gestionar millor els residus. Frederic Clarens, responsable del projecte d´Eurecat-CTM, ha explicat que Urban Wins es basa en el concepte de «metabolisme urbà»: la comprensió de les ciutats com un organisme viu. Segons Clarens, el projecte pretén reconvertir els residus en font de recursos, en sintonia amb la nova economia circular que impulsen plans com el de simbiosi industrial que ja està en marxa a Manresa.

Els eixos del projecte, a dir Clarens, són la recerca científica (la recollida de dades, àmbit en què s´involucrarà el CTM), la creació de l´àgora per al debat ciutadà i la implementació de solucions, que seran personaltizades per a cada ciutat participant. Així, s´analitzaran els fluxos de residus i els seus cicles de vida. Es classificaran els materials generats (en base a estadístiques oficials) i s´analitzarà per què determinada ciutat consumeix determinats recursos.
El projecte tindrà una durada de tres anys, i es preveu que el 2018 es posin en marxa les àgores i es comenci la implementació de les mesures suggerides per la recollida de dades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El Suprem obliga les empreses a mantenir la panera de Nadal
El Suprem obliga les empreses a mantenir la panera de Nadal

El Suprem obliga les empreses a mantenir la panera de Nadal

Considera que és un dret adquirit i de caràcter col·lectiu si es ve repetint en el temps

Brussel·les expedienta Espanya per no sancionar Volkswagen

Brussel·les expedienta Espanya per no sancionar Volkswagen

La CE obre un procediment d'infracció contra set països de la UE pel frau de les emissions

Què i qui és un enginyer industrial

Algú s´imagina viure sense aire condicionat, sense cotxe, sense llum, sense mòbils? Els enginyers...

La cooperativa manresana ´Fent País´ ha venut més de 20.000 caixes regal en tres anys

La cooperativa manresana ´Fent País´ ha venut més de 20.000 caixes regal en tres anys

El volum de negoci generat a través de la venda de packs de lleure supera els 2 milions d'euros

Enllaços recomanats: Premis cinema