Agroxarxa, l'empresa d'assessoria i gestió empresarial vinculada al sindicat Unió de Pagesos, celebra aquest 2016 els seus 25 anys, amb més de 1.200 clients al conjunt de les comarques centrals, dels quals 500 al Bages. En total, l'empresa té més de 15.000 clients al conjunt del país. Al territori central, la seva quota de mercat suposa el 40% del total del cens agrari, segons van explicar ahir Raül Montfort, responsable de la delegació de Manresa d'Agroxarxa; Carles Mencos, coordinador territorial a la Catalunya Central d'UP; i Joan Tatjé, coordinador al Bages del sindicat durant la presentació de l'aniversari de l'empresa. L'empresa celebrarà diverses activitats per commemorar el quart de segle, com una trobada de tots els treballadors que tindrà lloc a Sant Benet.

Agroxarxa, que factura uns nou milions d'euros anuals, consta d'un total de vint-i-cinc oficines, cinc de les quals a la Catalunya Central (Manresa, Berga, Igualada, Solsona i Vic). En conjunt, 28 tècnics donen servei al territori interior al miler llarg de clients en tres àrees bàsiques: corredoria d'assegurances, assessorament i gestió empresarial i enginyeria. Els serveis de fiscalitat i comptabilitat són, però, els més sol·licitats d'Agroxarxa, explica Carles Mencos, que insisteix que el sector agrari i ramader té moltes "particularitats" (una regulació fiscal específica, un règim d'autònoms propi, una llei d'arrendament singularitzada per als contractes rústics, una normativa sobre construccions pròpia) que requereixen serveis (i professionals) especialitzats en aquest sector. Per això Agroxarxa forma els seus tècnics, especialment advocats i especialistes en fiscal i comptable. A més, diu Montfort, en els darrers anys s'ha incrementat la burocràcia "i les empreses del sector són avui molt complexes".

Agroxarxa, amb aquesta marca, va néixer formalment el 1997, però el seu origen rau just fa un quart de segle, quan van començar a proliferar (primer, a la demarcació de Lleida) els serveis professionals a la pagesia oferts des del sindicat. Manresa va tenir una de les primeres oficines del que es coneixeria posteriorment com a Agroxarxa.

"El sector primari està desvalorat pel seu petit volum en el conjunt de l'economia, però aquest servei el revalora, perquè el dota de les mateixes característiques que qualsevol altra activitat econòmica", argumenta Montfort. Agroxarxa esdevé així el braç legal i adreçat al particular del sindicat. "Serien ja inconcebibles una cosa sense l'altra, perquè el 80% de l'activitat d'UP acaba repercutint en Agroxarxa", explicava ahir Raül Montfort.