Unió de Pagesos adverteix que la renda agrària catalana va caure el 2,43% l'any 2015 i es va situar en 1.711,2 milions d'euros, respecte a la del 2014, que, segons les dades del departament d'Agricultura, va ser de 1.753,9 milions d'euros. Des del 2001, la renda agrària acumula a Catalunya una caiguda del 42% en termes constants, segons les mateixes dades de la conselleria. El sindicat denuncia "l'orientació nefasta que fa temps pateix la política agrària catalana i que l'actual Govern no ha corregit", tenint en compte "la nul·la importància que ha donat a la reducció de la renda agrària".

Així mateix, Unió de Pagesos acusa Agricultura d'incomplir els acords aprovats en els debats monogràfics sobre el sector agrari celebrats al Parlament el 2010 i el 2014, ratificats per la Cambra el 6 d'octubre, en el debat de política general.

A més, el sindicat acusa els grups parlamentaris d'haver contribuït a aprovar els pressupostos de la Generalitat dels darrers anys "i de consentir que la retallada més gran s'hagi aplicat a les polítiques agràries catalanes", propera al 47%, fet que "ha suposat un fre i un obstacle per a l'aplicació efectiva dels programes de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya dels períodes 2007-2013 i 2014-2020, finançats per la Unió Europea. Segons UP, aquest 2016 el sector agrari català acumula retallades per valor de 21 milions d'euros en mesures que el mateix Parlament va definir que eren prioritàries com ara el foment de les inversions a les explotacions, el pagament de les indemnitzacions compensatòries de muntanya i zones desfavorides, els ajuts d'agroambient i clima i els de producció agrària ecològica.

Davant aquesta "desatenció" del departament d'Agricultura que "aboca la pagesia professional a desenvolupar l'activitat sense un mínim de garanties de viabilitat", Unió de Pagesos té en marxa, des de l'agost, una campanya de mobilitzacions arreu del territori.