L’IES Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages es perfila com l’emplaçament final dels nous estudis de FP dual tèxtil que promouen a la comarca les associacions Gest! i Global Textil BCN (vegeu Regió7 de l’11 d’octubre). Tot i que tant Gest! com el mateix Ajuntament de Manresa consideren que la capital del Bages hauria de ser la primera opció del departament d’Ensenyament per ubicar aquests nous estudis, el fet és que la «saturació» d’espai als instituts manresans, com explica la regidora de Dinamització Econòmica de Manresa, dificulta la ubicació a la capital.

Tampoc no s’ha trobat un emplaçament adequat al barri vell, ja que es requereix un espai ampli per encabir-hi maquinària de pràctiques. El barri antic era una opció preferent per a l’Ajuntament, amb la voluntat de col·laborar en la dinamització del sector, però el local posat a disposició de Gest! i la Generalitat, la planta municipal de la fàbrica de l’Aranya, requereix una alta inversió per condicionar-lo que l’Ajuntament diu no poder assumir.

Sant Fruitós té espai

En aquestes circumstàncies, l’institut de Sant Fruitós compleix les condicions d’espai requerides i, a més, projecta de fa temps oferir estudis de FP. Lluís Virós, director del Gerbert d’Aurillac, admet que les converses per acollir els estudis «encara estan verdes», però confia que el mòdul acabi aterrant a Sant Fruitós. «El municipi concentra bona part de la indústria del Bages, i Sant Fruitós té tradició tèxtil», argumenta Virós, que recorda, a més, que el centre té «probablement el pati més gran de Catalunya, i tenim instal·lacions àmplies per omplir».

Mar Raluy, la coordinadora territorial de la Generalitat dels ensenyaments professionals, insisteix que encara «cal ser prudents», i que primer cal obtenir el suport dels professionals del sector per decidir si s’emprèn el curs. Raluy reconeix que hi ha hagut oferiments per part de l’Ajuntament de Manresa, com la fàbrica de l’Aranya i també un espai a l’Anònima, però admet que el cost de la rehabilitació és un aspecte a tenir molt en compte. Amb tot, Raluy creu que la facilitat en el transport manté Manresa com la millor opció per organitzar-hi el mòdul.

Raluy recorda que la inversió en els nous estudis reclamats hauria de comptar amb suport empresarial. «Encara hem de veure exactament quines són les necessitats de l’equipament». Raluy creu que caldrien uns 400 metres quadrats d’espai per encabir aules, tallers i laboratoris, i recorda que l’ensenyament teòric del cicle ha d’estar ubicat en un centre educatiu, però que les hores de taller es poden fer fora del centre.

Raluy afirma que hi ha «tres o quatre» instituts de la comarca que han mostrat interès per encabir el nou cicle. Actualment, els centres públics que ofereixen mòduls professionals són el Lacetània i el Catà a Manresa; el Quercus, a Sant Joan; l’IES Castellet de Sant Vicenç; el Llobregat de Sallent i el Mig Món de Súria.

A Manresa «no és viable»

Per part de l’Ajuntament de Manresa, la regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell, reconeix que «l’ideal» seria que els estudis es fessin a Manresa, «ja que la part teòrica és molt similar a la que s’imparteix en altres mòduls». Amb tot, recorda, «els instituts estan saturats, i que ho aculli un centre de secundària ara mateix no és viable».

La qüestió, doncs, és trobar un espai físic per encabir les màquines per a les pràctiques dels alumnes. «L’Ajuntament va proposar de trobar un lloc al barri vell, i els vam oferir l’Aranya, però les obres serien massa costoses», diu Estefanell. Una altra possibilitat a estudiar, diu la regidora, seria «adequar algun solar amb barracons», i admet que «tenim espais ullats, però són de particulars o bé d’altres administracions».

Adam Majó, el comissionat del centre històric de Manresa, valora la idoneïtat de la planta de la fàbrica de l’Aranya, «perquè ja havia estat una nau tèxtil, és un espai diàfan, lluminós, amb bigues de ferro forjat». Però no té accessos ni lavabos ni llum elèctrica. Caldria una important inversió per adequar-la que «l’Ajuntament no té capacitat d’afrontar». Majó diu que Gest! va visitar l’espai però que des que es va fer el primer contacte «ja no n’hem tornat a parlar». «L’oferta segueix dempeus», insisteix.

El projecte del col·lectiu d’empresaris sèniors Gest! i de l’associació també manresana Global Textil BCN és retornar al Bages l’antiga mestria industrial del tèxtil, que fa dues dècades que es va deixar d’impartir. La iniciativa pretén facilitar als empresaris la formació de personal especialitzat en un sector que ha experimentat un trànsit tecnològic des dels telers tradicionals i el qual està mancat de relleu generacional.

A la presentació pública del projecte, aquest mateix octubre, hi va assistir una cinquantena d’empresaris, alguns dels quals van mostrar interès en el projecte educatiu. La intenció és que el cicle formatiu de grau mitjà es pugui posar en marxa el proper curs acadèmic, amb un grup d’entre vint i vint-i-cinc alumnes. El sector tèxtil aglutina unes 150 empreses al conjunt del territori central, i dóna feina a unes 2.000 persones, segons dades de Gest