El tèxtil al Berguedà encara és viu. En concret suposa el 20% del PIB del sector industrial. Per potenciar un sector que havia estat un dels pilars del sistema de monocultiu econòmic de la comarca, l'Associació del Tèxtil Mèdic Sanitari del Berguedà (Mesab) impulsa projectes que donin valor afegit als seus productes i els faci ser més competitius. Aquest clúster, que es va crear el 2014 tal com ja havia informat aquest diari al seu dia, va néixer amb 7 socis de la comarca, i ara ja n'aplega 14, i no només del Berguedà, sinó també del Bages, el Vallès Oriental i el Gironès. Treballen amb l'Innotex Center, el Centre d'Innovació Tecnològica de la Universitat Politècnica de Catalunya en projectes de recerca i la seva aplicació industrial.

A hores d'ara, el Mesab té 14 empreses associades Planafil SA, Filats Gonfaus, Texber, Textil Tapias, Technitiger, Cotton High Tech, Regner & Asociados, Sutran, Axioma, Textil Olius, Fytisa, Fundació Mútua de Terrassa, Innotex Center-UPC Terrassa / Agència de Desenvolupament del Berguedà. Donen feina a 360 treballadors i estan desenvolupant 19 projectes de recerca.

A banda de tirar endavant els projectes de formació engegats el 2015, enguany el Mesab ha rebut una ajuda de 70.700 euros a través del programa Catalunya Emprèn de la Generalitat per promoure l'emprenedoria. El projecte presentat ha estat el sisè millor valorat dels 22 projectes presentats a Catalunya. En els propers mesos es duran a terme accions de formació i tutorització de persones i equips emprenedors en el tèxtil mèdic sanitari, es fomentarà el desenvolupament tecnològic i la innovació de productes tèxtils, i s'impulsarà start-ups que desenvolupin models de negoci.

Ahir, el president del Mesab, Joan Miquel Canal de Texber i un dels socis Josep Font, de Planafil, que elabora fil a Casserres, van presentar l'associació, juntament amb David Font, president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, que dóna suport a la iniciativa i forma part del clúster. L'indret triat no és casualitat. En primer lloc perquè Planafil és una empresa berguedana creada el 1985 que ha renascut de les seves cendres dos cops. El primer incendi, l'any 1999, els va fer traslladar la fàbrica de la Plana a Casserres. El juliol del 2013 van tenir un segon incendi i van ressorgir de nou. La seva lluita els va valdre el premi President Macià el 2014. Té 16 treballadors i exporta el 98% dels més de 2 milions de quilos de fil que produeix anualment. Gràcies a la feina amb el Mesab, han aconseguit crear un fil antibacterià que serveix per fer mitjons més resistents als fongs fins a 30 rentades i han iniciat una col·laboració amb la Mútua de Terrassa per reciclar i convertir en fil tovalloles i draps vells un cop tractats.