El nombre de cotxes matriculats a Catalunya aquest mes d'octubre s'ha situat en 14.821 unitats, cosa que suposa el 5,4% més que el mateix mes de l'any passat, segons dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). Les vendes d'aquest mes d'octubre suposen el millor resultat en aquest mes des de l'any 2009, quan en aquell mes es van matricular 15.887 vehicles.

La patronal de l'automòbil reconeix el bon comportament del mercat, però també alerta sobre la desacceleració de les vendes que s'està registrant per la fi del pressupost del pla d'incentius fiscals Pive. En el conjunt de l'estat espanyol les vendes a l'octubre van sumar 83.248 unitats, el 4% més. En els primers deu mesos de l'any les vendes de cotxes a Catalunya s'han situat en 147.088 unitats, el 10,7% més.

En l'acumulat de l'any, a l'Estat les vendes han crescut el 10,8% respecte al mateix període de l'any passat, fins a les 957.468, segons dades de la patronal.

Anfac qualifica d'"excel·lent" el comportament del mercat de flotes, que, unit al del turisme, ha permès mantenir el "vigorós creixement" en el seu conjunt i ha compensat el canal de particulars. Tot i així, la patronal avisa que l'"antiguitat del parc continua sent una assignatura pendent". En aquest sentit, afirma que els indicadors econòmics apunten a unes perspectives favorables del mercat per als pròxims mesos, en un context en què es mantenen els bons nivells de confiança del consumidor i un cop s'ha desbloquejat la situació política a l'Estat, que afavorirà l'economia espanyola pel seu "efecte transversal i multiplicador".

Sobre l'envelliment del parc automobilístic, la responsable econòmica d'Anfac, Arancha Mur, va destacar ahir que en els últims anys s'han renovat 1,2 milions de vehicles amb una mitjana de 16 anys d'antiguitat. "La tendència del fort envelliment del parc segueix sent una gran preocupació per al sector pels seus efectes negatius sobre el medi ambient i la seguretat vial", avisa Mur.

Per canals, el particular ja ha notat els efectes de l'absència del PIVE i aquest octubre ha caigut el 2,3%. El resultat dels deu primers mesos ha estat d'un creixement del 7,7%, amb un volum total de 501.126 unitats, el 52% del total. El canal d'empresa continua fort i creix el 10,9%, amb 28.323 unitats. En el període comprès entre els mesos de gener i octubre, aquest canal incrementa les seves matriculacions el 14% amb un total de 267.244 unitats.

Segons Anfac, "l'excel·lent comportament" del turisme ha fet que s'hagin renovat les flotes de lloguer. Així, aquest canal ha crescut el 36,7%, i en el període gener-octubre les matriculacions rent a car ho van fer en el 15%.