Estem immersos en una nova revolució industrial, que porta associada tant una transformació dels models productius com dels canals de la transmissió de coneixement. I això és bo. Així ho defensa Marc Vidal (Vilalba Sassserra, 1970), un dels bloguers més famosos quant a estratègia digital, un rostre conegut a la televisió pel programa de TVE Economia de butxaca" i un analista econòmic que cal escoltar.

Vidal va ser aquest dimecres al vespre a la sala la Plana de l'Om de Manresa per pronunciar una conferència sobre la quarta revolució industrial convidat per la consultoria jurídica i empresarial manresana Sensus. Vidal va omplir l'aforament.

Uns minuts abans de la seva conferència, Vidal va argumentar a Regió7 el perquè dels beneficis que atribueix a aquesta nova revolució industrial, que ha arribat per capgirar-ho tot i per quedar-se. L'origen dels nous temps és Internet, explica Vidal, un optimista convençut, que es declara "humanista" i lector de ciència-ficció (Asimov és un dels seus referents), i que afirma que "la tecnologia ha evitat històricament conflictes" i que "avui estem millor que mai, i amb més informació que mai".

Per a Vidal, "el que vivim avui no és una crisi, sinó una revolució", que comportarà "un canvi de vida". Segons l'analista, aquesta serà la darrera de les revolucions industrials, i comporta un excedent de mà d'obra en la cadena de valor i l'eliminació d'intermediaris. Vidal considera que una crisi "s'ho endú tot, no té per què tenir conseqüències bones". Una revolució com la que estem experimentant, sí. "La tecnologia elimina llocs de treball perquè fa la indústria més eficient.

Ha passat en les revolucions anteriors i passarà també ara, però de forma més ràpida i exponencial", diu Vidal, que concedeix que "el part" d'aquesta nova era "serà dolorós". Però durà nova vida. "Cada revolució industrial porta associada una revolució social i uns temps millors. En la primera revolució industrial es va passar de treballar 16 hores diàries a 10", recorda.

Amb tot, primer cal assistir al part, en el qual, "és habitual una pèrdua de qualitat de vida, però ara està essent més ràpida. En la primera revolució es va tardar un segle a notar els beneficis. Ara es notaran més aviat. La gent treballarà menys, perquè no serem necessaris a la indústria. Anirem a la feina a fer-hi altres coses, a aprendre, per exemple, perquè les companyies informatitzades necessitaran el nostre parer format i culte per funcionar. Els robots ens faran més humans", conclou Marc Vidal. "Com serà el món d'aquí a quinze o vint anys, no ho sabem, però serà millor, segur", diu Vidal, per a qui l'increment de les desigualtats "s'haurà de regular. L'automatització de les feines farà més rendibles les companyies, que podran pagar millor".