A Valls ja es comencen a arrencar els primers calçots de la temporada. La climatologia de fred i sol ha propiciat l'inici de la collita, que des de fa un temps s'ha avançat al mes de novembre. Alguns pagesos, encara pocs, s'han decidit a recollir les primeres motes de la temporada, i els restaurants de l'entorn de Valls ja comencen a oferir calçots a les seves cartes.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que aglutina més de 50 productors de quatre comarques del Camp de Tarragona, pronostica que serà una temporada excel·lent i que s'igualarà, o fins i tot es pot superar, la producció de l'any passat, que ja va ser de rècord, amb 12 milions de cebes etiquetades. El preu dels primers calçots, els més cars, és d'aproximadament 14 cèntims. En plena temporada, el preu baixa als 10 cèntims.

Actualment el conreu del calçot abasta unes 200 hectàrees de les quatre comarques de la IGP, l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, que cultiven un total de 53 socis. Però no tots van al mateix ritme. Hi ha pagesos que tenen un conreu de mitja hectàrea i distribueixen a particulars, i també grans productors amb 10 hectàrees que venen a Mercabarna o al Mercat del Camp de la Canonja i productors mitjans que abasteixen principalment als restaurants.

Francesc Xavier Amill, un dels membres fundadors de la IGP, s'ha reincorporat com a president a la nova junta recentment constituïda. Aquesta serà la 22a temporada de calçots amb etiqueta 'Calçot de Valls'. Si bé encara només un de cada vuit calçots que es produeixen, s'etiqueta sota la denominació de la IGP, la trajectòria de la marca ha estat ascendent: dels 400.000 calçots que van produir el primer any han passat a superar els 10 milions d'unitats, l'any passat.

L'etiquetatge ha ajudat a disparar les vendes portes enfora. Sobretot es ven a l'estat espanyol, però també s'atenen comandes per Europa, si bé encara són poc representatives. L'interès creixent de la cuina del calçot també ha influït molt en la difusió d'aquest conreu. A més, ha donat sortida al calçot més petit, que no es podia vendre, i ara es reaprofita en molts plats de restaurants.

A l'Alt Camp hi ha una cinquantena de restaurants que ofereixen calçots a les seves cartes. Les calçotades, de novembre a abril, mouen un volum de negoci que ronda els 12 milions d'euros. Segons dades facilitades per la Cambra de Comerç de Valls, entre 300.000 i 350.000 persones es desplacen al territori a fer una calçotada en restaurants i masies particulars. Un dels actes que mou més visitants és la Festa de la Calçotada, que tindrà lloc el diumenge 29 de gener.