El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l´Hospital Universitari Vall d´Hebron ha posat en marxa un nou sistema de reconstrucció maxil·lofacial únic al món gràcies a la seva col·laboració amb l´empresa santpedorenca Avinent. Aquesta nova prestació pionera permet dissenyar i elaborar pròtesis personalitzades mitjançant la impressió 3D de titani, a les quals es poden incorporar implants dentals. Es tracta d´un sistema de planificació i flux digital que posa en contacte permanent els metges amb els tècnics i enginyers d´Avinent.

La nova prestació, que es va presentar públicament ahir, fa possible que els cirurgians disposin de les imatges de la intervenció virtualment, puguin realitzar la seva planificació i dissenyin les pròtesis i la col·locació dels implants de forma personalitzada per a cada cas prèviament a qualsevol intervenció quirúrgica. La possibilitat d´incorporar implants a la pròtesi des d´un inici, a més, permet als metges reconstruir l´àrea afectada del pacient en una sola operació. Això estalvia a l´afectat sotmetre´s a més d´una cirurgia, agilitzant així el temps de recuperació.

El fet de poder comptar amb una empresa bagenca com Avinent ha permès als professionals de Vall d´Hebron poder participar de forma molt més directa en el procés de planificació de les pròtesis, segons destaquen fonts de l´hospital. Fins al moment, el centre només podia oferir aquesta prestació mèdica mitjançant col·laboracions amb empreses estrangeres. A més, la proximitat entre ambdues institucions agilitza els terminis d´entrega de les pròtesis, que poden servir-se en tan sols 48 hores des del moment que el metge en fa l´encàrrec.

Vall d´Hebron ja ha culminat amb èxit 60 casos utilitzant el nou mètode de planificació virtual i impressió 3D de titani, dels quals 29 han estat planificats tenint en compte els implants dentals a més de la pròtesi personalitzada.

Avinent, especialitzada en personalització d´implants i pròtesis a partir de tecnologies d´impressió 3D i programaris especialitzats, ha invertit més de 2 milions d´euros en la seva divisió Avinent Digital Health. Aquesta inversió s´ha traduït en noves instal·lacions optimitzades per a la fabricació de productes mèdics amb impressió 3D de titani, nous equips digitals pioners, una plataforma digital i software avançat i un nou equip humà.