El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va avançar que aquest any es tancarà amb un percentatge de pobresa energètica del 10,1 %, cinc dècimes menys que el 2015, tot i que aquesta xifra encara és superior a la mitjana de la Unió Europea, que és del 9,6 %. Nadal va oferir aquestes dades en resposta a una interpel·lació que li va formular el líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre la situació de pobresa energètica en la qual viuen més de cinc milions de persones a Espanya i les mesures de protecció que preveu el Govern per arribar al «cessament en la violació de drets».

El ministre va assenyalar que la xifra que oferirà l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre aquesta problemàtica al tancament del 2016 és similar al dels últims anys, i les seves oscil·lacions es deuen a la climatologia, encara que en tot cas es manté en nivells «lleugerament» superiors a l'europeu.

No obstant això, va assegurar que «això no vol dir que ens conformem», i va tornar a lamentar el cas de la dona de Reus que va morir en l'incendi provocat per les espelmes que utilitzava després que li tallessin el subministrament de llum fa dos mesos. Un tall que, va insistir, «no s'hauria d'haver produït» perquè la llei catalana en vigor, que va lloar, obliga les companyies elèctriques a informar els serveis socials de les interrupcions del subministrament, però «alguna cosa va fallar» amb la dona de Reus.

Per atendre aquest percentatge de la població, el titular d'Energia va recordar que el 2009 es va posar en marxa el bo social, una rebaixa del 25% en el rebut de la llum per a llars amb menys de 3 quilowatts (kV) de potència, pensionistes amb prestacions mínimes, famílies nombroses o amb tots els membres a l'atur.

Cop del Suprem

No obstant això, aquesta mesura ha rebut, va assenyalar, un «seriós atac» per part del Tribunal Suprem, que ha deixat «en suspens» el finançament en establir que no ha de correspondre a les elèctriques, tal com passava.

El ministre va destacar que hauran d'acatar la sentència i que «urgentment» buscaran la manera de sufragar el bo social, per a la qual cosa va convocar els portaveus d'Energia de tots els grups parlamentaris perquè exposin les seves opinions.

Però a més de la política energètica, que correspon al govern central, hi ha una altra de social, la competència de la qual és exclusiva de les comunitats autònomes i dels ajuntaments, va insistir.

Una explicació amb la qual no es va sentir satisfet Iglesias, que va exigir que l'Executiu prohibeixi per llei els talls de subministraments bàsics per pobresa energètica i que recuperi els 3.500 milions que «es van robar» als ciutadans pels costos de transició energètica. També va exigir l'eliminació de les portes giratòries i posar fi urgentment als «abusos tarifaris».

«Quina barbaritat que hagi de morir gent per la pobresa energètica» mentre expresidents del govern i exministres fan de «comissionistes» de les grans compa-nyies elèctriques, va lamentar.