Unió de Pagesos ha convocat una gran marxa de protesta per reivindicar el paper de la pagesia en la societat que acabarà el 28 de gener a Barcelona. La marxa començarà dos dies abans quan els agricultors, amb els seus tractors recorreran tot el país.

Segons han explicat a Manresa Joan Tatjé i Joan Vidal, coordinadors comarcals del sindicat al Bages i l´Anoia, respectivament, els pagesos de la Catalunya Central es concentraran a Manresa el 26 de gener al vespre. L´endemà arribaran fins a Molins de Rei des d´on, finalment, el 28 de gener preveuen sortir per arribar al centre de la capital catalana.

La protesta tindrà per lema «Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la Pagesia» i segons va explicar Vidal no és una convocatòria «per un tema concret» sinó per «tot el que portem acumulat des de fa molt temps i que ha fet vessar el got». En concret, el sindicat agrupa en sis els grans temes que els han portat a fer aquesta convocatòria.

Vidal va explicar que el primer punt és «dignificació de la pagesia» i posava com a exemple situacions de manca de respecte als agricultors com la que es va produir al Berguedà on un ramader va haver de sacrificar una vaca que havia atacat boletaires que havien entrat a la seva zona de pastura.

També demanen a l'administració que respecti la voluntat democràtica i els resultats de lse eleccions a les cambres agràries on el sindicat ostenta dos terços de la representació; uns preus més elevats per als productes agraris i que es receptin els que surten de les llotges; que es respectin les prioritats en desenvolupament rural i el govern «no deixi perdre el finançament de projectes europeus», segons va dir Tajté; una gestió diligent i eficaç de la fauna salvatge; i finalment que es determinin espais agraris protegits i que no quedin afectats per la construcció de grans infraestructures.