La Intercol·legial Tècnica vol posar una mica de llum a la palestra dels diferents agents facultatius que intervenen en el bonic procés de l'edificació, per apropar les professions dels aparelladors, enginyers industrials, enginyers tècnics industrials i arquitectes a la gent que ens esteu llegint, i aclarir així un xic més per què són necessaris i quin paper desenvolupen. És important poder escollir el tècnic més adequat en funció de la intervenció que es pretengui dur a terme.

Avui parlem de l'arquitecte tècnic

Començant pel principi, els antecedents de l'existència d'aquesta figura es troben ja al segle XVI. Després de segles treballant i contribuint en l'evolució de l'edificació, és l’any 1935 quan s'estableix l'obligació legal de la intervenció de l'aparellador a les obres d'arquitectura. Gairebé 30 anys més tard, i gràcies al paper fonamental que hi desenvolupa, el 1964 apareix la titulació universitària d’arquitecte tècnic.

Actualment i arran de la Declaració de Bolonya del 1999 per l’harmonització del sistema universitari per construir l’Espai Europeu d’Educació Superior, hi ha hagut diferents variants en el nom de la titulació universitària: grau en Enginyeria d’Edificació, grau en Ciències i Tecnologies de l’Edificació, i darrerament grau en Arquitectura Tècnica i Edificació. A banda del nom, el que és important és que la història i la situació actual ha demostrat que la figura de l’arquitecte tècnic ha anat prenent una rellevància cada vegada més gran, sòlida i indispensable en el procés d’edificació, que té una titulació pròpia i autònoma equiparable als titulats en arquitectura o enginyeria, o qualsevol altre llicenciat, i que pot fer postgraus, màsters i doctorats dins l’àmbit de les seves competències pròpies.

Quines són les seves funcions?

Dins l’obra nova, el seu àmbit competencial exclusiu és el de director d’execució de l'obra d’edificacions d’ús administratiu, sanitari, religiós, residencial en totes les seves formes, docent i cultural. Dirigeix l’execució de la construcció i controla la posada en obra dels diferents elements constructius i la qualitat dels materials.

També és àmpliament coneguda la seva rellevància en la gestió d'obres des de diverses figures, com la de cap d'obra en empreses constructores, o la de "project manager", de caire més modern.

Dins la gestió del procés immobiliari, l’arquitecte tècnic pot assessorar i gestionar tot el procés edificatori, des de la gestió urbanística, passant per estudis i programacions financeres de la promoció immobiliària, gestió de la qualitat del medi ambient, contractacions del projecte, del constructor, seguiment de l’obra a nivell econòmic, fins arribar a la gestió del manteniment, i es tanca el cicle amb l’enderroc de l’edificació.

En matèria de seguretat i salut, és el principal agent que porta a terme les coordinacions de seguretat i salut en fase d’execució i també, quan és necessari, en fase de projecte.

En les actuacions en edificació existent, i gràcies als seus coneixements pel seu paper dins l’obra nova, és un agent idoni per ser projectista i director d’obra d’obres de rehabilitació, reparació, adaptació i consolidació; per exemple, rehabilitació i restauració de façanes i cobertes, rehabilitacions interiors de diferent índole, reformes interiors, supressió de barreres arquitectòniques, instal·lació d’ascensors, rehabilitacions energètiques, enderrocs, etc. També és un tècnic ideal per elaborar informes d’inspecció tècnica d’edificis (ITE), certificats de solidesa, certificats d’habitatge usat, certificats d’eficiència energètica, peritacions judicials, valoracions immobiliàries, així com els corresponents tràmits davant de les administracions competents.

En el món de les activitats, també pot ser projectista i director facultatiu per a la implantació d’activitats innòcues d’ús administratiu (consulta mèdica, despatx d’advocats, etc.), comercial (petits establiments de venda de roba, alimentació, etc.) i docent (autoescoles, escoles d’idiomes, etc.).

Doncs bé, com heu pogut veure, per la seva formació, coneixements i experiència, un dels adjectius que defineix l’arquitecte tècnic és la versatilitat i un alt nivell de compromís en les seves tasques, que el converteix en un autèntic tècnic de capçalera.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web www.apabcn.cat.

Podeu enviar els vostres dubtes o altres qüestions d’interès a l’adreça electrònica intercolegialcatcentral@gmail.com i procurarem donar-vos resposta el més aviat possible