Una jutgessa de Barcelona ha anul·lat per abusiva la clàusula terra d'un préstec hipotecari del Banc Popular, al qual obliga a tornar la totalitat d'allò cobrat de més al client, emparant-se en la decisió del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que reconeix la retroactivitat total en aquests casos.

La titular del jutjat de Primera Instància número 10 de Barcelona, Patricia Brotons, considera que la clàusula inclosa en el contracte hipotecari és abusiva, ja que el consumidor «no va tenir oportunitat real de negociar els termes del contracte i, en particular, la rebaixa o supressió de la clàusula», que va ser «fixada unilateralment» per la part demandada.

En la sentència, la jutgessa assenyala també que «no hi ha constància fefaent» que el banc facilités informació suficient al client sobre l'«existència i transcendència» de la clàusula terra en el contracte hipotecari, ni tampoc que es fessin «simulacions de possibles escenaris» econòmics. «Falta l'acreditació d'una explicació clara i adequada sobre el funcionament de la clàusula en el contracte i de les seves conseqüències», diu la magistrada, que estima íntegrament la demanda del client, assessorat pel despatx Espai Legal, i declara la nul·litat de la clàusula que limita la variació del tipus d'interès al préstec.

Es dóna el cas que el mateix dia que la jutge va signar aquesta sentència, el 21 de desembre, el Tribunal de Justícia de la UE es va oposar a la decisió del Tribunal Suprem espanyol i va sentenciar a favor de la retroactivitat total de les clàusules terra abusives i obligava la banca a tornar tots els diners cobrats de més des de la firma del préstec. I aquesta és la doctrina que aplica la jutge barcelonina, que condemna el banc a reintegrar al client «les quantitats cobrades en aplicació de la clàusula terra, sense limitar la seva eficàcia retroactiva, en estricte respecte a la jurisprudència del TJUE, amb els corresponents interessos legals meritats des de la data de cada cobrament fins a la data d' aquesta resolució». Això no obstant, la sentència no és ferma i el Banc Popular podria interposar un recurs davant l'Audiència Provincial de Barcelona.