El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fet efectiu el pagament de 6.246.059,12 euros a 562 ramaders del sector de boví de llet, corresponent a l'any 2016, i que inclou l'ajut associat a les explotacions de boví de llet i l'ajut associat als ramaders de boví de llet que van mantenir drets especials l'exercici 2014 i no disposen d'hectàrees admissibles per a l'activació de drets de pagament bàsic.

El pagament correspon al 90% de l'import total de l'ajut, mentre la conselleria preveu abonar el 10% restant el segon trimestre d'aquest any. Aquests ajuts contribueixen al suport al sector lleter català, que ja es va iniciar amb l'ajut del pagament bàsic, abonat el desembre passat. Formen part del primer pilar de la Política Agrària Comuna, estan finançats al 100% pel Fons Europeu Agrícola de Garantia i pretenen donar suport a la renda de les explotacions agràries per tal d'assegurar-ne el seu manteniment i evitar, així, l'abandonament de terres i el despoblament del medi rural.

D'altra banda, el departament ha pagat el primer ajut del projecte mediambiental de lluita contra el caragol maçana i millora de la biodiversitat del delta de l'Ebre. El pagament, de 842.289,59 euros, es va fer divendres passat en el marc d'una operació sobre Conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores.

Es tracta del primer ajut que arriba del departament per al projecte quinquennal que es va iniciar al setembre del 2015 i que, fins al 2020, té previst destinar 5 milions d'euros en actuacions anuals. Els recursos pagats serviran per fer front a les actuacions fetes entre l'octubre de 2015 i l'octubre de 2016, entre les quals s'inclouen els tractaments amb aigua de mar, les inversions en aïllaments d'alguns sectors, l'eliminació d'exemplars adults i postes de caragol maçana, o rescat de nàiades, entre moltes altres.