Del seu baròmetre crida l'atenció l'alta taxa d'empreses de l'estat que veuen oportunitats en el Brexit. A què és degut?

Una de les principals conclusions

és que aquest procés implica un significatiu repte per a l'empresa espanyola, però també comportarà oportunitats. Un de cada cinc directius espanyols enquestats afirma que el Brexit podria generar oportunitats per al seu negoci, alhora que el 36% no descarta que això pugui passar en el futur.

De quin tipus són aquestes oportunitats?

D'una banda, hi ha les relacionades amb un dels efectes macroeconòmics més evidents: la depreciació de la lliura respecte de l'euro. Una lliura més feble implica un abaratiment de les inversions d'empreses espanyoles al Regne Unit, per l'augment del poder adquisitiu de l'euro davant de la lliura. Això sí, a l'altra cara de la moneda aquesta tendència té un impacte negatiu per a les empreses exportadores espanyoles, ja que s'encareixen les seves exportacions al Regne Unit, i per a les empreses espanyoles amb concessions o contractes a llarg termini. Existeixen, a més, oportunitats relacionades amb la política fiscal expansiva prevista pel govern britànic.

Quines?

Sobretot en l'àmbit de les infraestructures, on s'ha aprovat un programa de 23.000 milions de lliures per als propers cinc anys. La possible relocalització d'algunes multinacionals amb seu al Regne Unit també podria traduir-se en oportunitats per a Espanya.

Quina mena d'empreses veuen més oportunitats de negoci?

Segons la nostra enquesta, que han respost gairebé 1.500 directius, els sectors que veuen més oportunitats són els de serveis professionals (així ho afirma el 56% dels seus directius), financer (32%), tecnologia, telecomunicacions i mitjans (27%) i infraestructures (26%).

I quins poden ser els sectors més perjudicats?

No parlaria de sectors perjudicats, sinó més aviat de sectors exposats a reptes més grans i, en particular, d'aquells amb més exposició comercial al Regne Unit. En aquest sentit, caldria destacar l'automoció, on, segons l'enquesta, només el 7% dels directius veu oportunitats en el Brexit i el 69% descarta aquesta possibilitat. Altres sectors amb una visió similar són el de la indústria química (un 50% dels directius enquestats no

veu oportunitats), turisme i oci (49%) i distribució i consum (49%).

Quins són els principals factors adversos que pot arribar a tenir el Brexit?

Els efectes macroeconòmics en forma de depreciació de la lliura i contracció de l'economia britànica són els principals reptes que planteja aquest procés per als directius espanyols. Aquests resultats són congruents amb la depreciació de més del 10% que ha registrat la lliura respecte de l'euro des del referèndum, tot i els recents repunts, i amb les perspectives més baixes de creixement que diversos analistes preveuen per al Regne Unit el 2017. A tall d'exemple, el Fons Monetari Internacional (FMI), en les seves últimes previsions, estima que el PIB britànic creixerà l'1,5% el 2017, davant el 2,2% que estimava abans del referèndum. A més d'aquests dos efectes i de les possibles barreres aranzelàries i no aranzelàries (documents d'exportació, certificacions, inspeccions i costos logístics...), els potencials canvis regulatoris destaquen també com un repte.

Les empreses de l'estat ja noten els efectes del futur Brexit?

Encara és aviat per fer-ne una valoració. No obstant això, el que ja sí que és clar és que aquest fet històric afecta diversos àmbits de les empreses: el finançament, qüestions fiscals i legals, model de negoci i cadenes de subministrament. A més, per a aquelles establertes al Regne Unit, una altra àrea afectada és la relativa als recursos humans.

Què poden fer les empreses davant el nou escenari?

Un procés d'aquesta transcendència exigeix una adequada planificació estratègica, que sens dubte és factible. Es poden identificar de forma proactiva els riscos i oportunitats que representa aquest procés i planificar la cobertura i la seva monitorització, Així ho consideren dos de cada tres directius que hem enquestat: el 22% ja ha respost al Brexit amb un pla de contingència i el 43% pensa elaborar-lo properament. Som davant d'un esdeveniment clarament històric que té un impacte rellevant per al teixit empresarial espanyol i davant del qual l'anticipació i la capacitat de reacció que tinguin les empreses seran absolutament fonamentals.