La Generalitat va enviar divendres un missatge de tranquil·litat perquè els mostrejos realitzats per detectar el bacteri Xylella han donat negatius, de manera que Catalunya «està lliure de Xylella». Tanmateix, el Govern va asseverar que continuaran les mesures de prevenció per evitar qualsevol risc d'entrada del bacteri des de les Balears, l'única regió on ha estat detectat.

En declaracions a Efe, la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Teresa Masjuan, va explicar que les prospeccions es van centrar en una primera fase -quan es va detectar el primer focus a Mallorca- al viver tarragoní on se suposava que havia sortit material vegetal, encara que després es va demostrar que aquest origen era fals.

Actualment les prospeccions es fan per tot el territori català, tant en vivers com centres de jardineria i explotacions agrícoles, precisa Masjuan, que aclareix que les mostres analitzades, només al llarg de l'any 2016, han estat 814.

La campanya intensiva de prospecció afecta empreses proveïdores de material vegetal i plantacions que operen a Catalunya, tant d'olivera com de cítrics, vinya i altres susceptibles, com en l'àmbit forestal i als parcs i jardins, indica el departament.

Entre d'altres iniciatives, la conselleria va crear un grup tècnic que es reuneix periòdicament per analitzar la situació -afegeix Masjuan-, a la qual cosa hi sumen un comitè de seguiment que aviat serà convocat i que aprovarà el protocol que ha fet juntament amb el sector en matèria de prevenció i control i que recull les actuacions que es desenvoluparien en el futur, en el cas de detecció.

Reunions amb el sector

També mantenen reunions amb el sector -agrega- perquè conegui les normes i eviti el risc d'entrada de material sensible de les Balears -ara prohibit- alhora que han elaborat fullets informatius per informar de les normes als ports.

Quant als antecedents, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació recorda que l'alerta i posada en marxa de mesures de vigilància i detecció del bacteri es van intensificar arran de la identificació d'un focus de Xylella fastidiosa a Mallorca, en una planta que havia estat proveïda el 2012 per una empresa amb seu a la demarcació de les Terres de l'Ebre. El departament va posar en marxa un pla especial de vigilància d'aquesta zona, amb un mostreig intensiu, en què es va recollir un total de 230 mostres, que van donar resultats negatius de Xylella.

Ja el 2015, van crear el Comitè de Seguiment de la plaga, en què hi ha representat tot el sector agrícola i ornamental per coordinar les actuacions de prevenció, comunicació i divulgació. El comitè s'ha anat reunint periòdicament i va decidir crear aquest any un grup de treball amb la finalitat de fer un protocol (Pla de Contingència), que coordina el departament, per establir les actuacions informatives i tècniques per a la prevenció i, en el seu cas, la lluita si aparegués la malaltia.