El servei on-line per als amants de la bicicleta Core Bicycle i la cooperativa Fent País es van repartir ahir al vespre el premi de la primera edició del guardó Iniciatives de Desenvolupament Empresarial, que coorganitzen el col·lectiu d'empresaris sèniors Gest!, l'Ajuntament de Manresa i CaixaBank.

En total, han participat al premi 14 projectes, dels quals quatre van ser finalistes. A més de Core Bicycle i Fent País, van arribar a la dar-rera selecció L'Hotelet (vegeu aquesta mateixa pàgina) i l'eina per a la recepció de vehicles als tallers Cloud Active Reception.

En una sala d'actes del CTM plena de gom a gom, l'acte de lliurament va servir per reivindicar l'emprenedoria i el talent local. L'acte va ser presidit per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director de la territorial Catalunya de CaixaBank, Jaume Masana; i el president de Gest!, Josep Sinca.

Els promotors dels quatre projectes finalistes van poder explicar breument les característiques de la seva proposta. Core Bicycle el va defensar Laura Celdran, que va recordar que el projecte, ubicat al viver d'empreses del Palau Firal, ja té dos anys de recorregut, i que el 2016 va facturar un milió d'euros. El buscador on-line de serveis per a ciclistes baralla referències de 50 botigues a la xarxa i treballa ja en un pla d'expansió per Europa. El projecte, emprès per quatre aficionats a les dues rodes, ja té quatre treballadors.

Per Fent País va intervenir Nil Camprubí, que va recórrer la història de la cooperativa orientada al turisme, des del 2011, fins avui, quan ja ha venut més de 25.000 unitats de les seves populars capses-regal, que es poden trobar en 300 punts de venda. La idea darere la cooperativa és «transmetre valors, construir una xarxa», va dir Camprubí, i promoure allotjaments amb garantia de sostenibilitat, restaurants slow food i amb productes de quilòmetre zero i espais emblemàtics del país.

Els dos projecgtes guanyadors es repartiran 4.500 euros i una línia de finançament, en condicions avantatjoses, de com a mínim fins al 70% de les necessitats de la proposta.

En la cloenda de l'acte, Jaume Masana va reivindicar la tasca del col·lectiu Gest! («una obra social», ho va definir), i va destacar l'aposta pel territori de CaixaBank amb aquests premis. L'alcalde Junyent, per la seva banda, va insistir que «necessitem iniciativa privada i que l'administració l'acompanyi».