El Tribunal Suprem va acordar ahir aplicar amb efecte retroactiu la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació amb clàusules sòl abusives, de manera que els bancs hauran de tornar les quantitats indegudament percebudes des que van començar a fer efecte.

La Sala Civil modifica la doctrina anterior de maig del 2013, que establia que les entitats havien de retornar, únicament a partir d'aquesta data i per preservar l'ordre públic-econòmic, les quantitats cobrades de més per aquelles clàusules en què quedava acreditada la manca de transparència en la seva comercialització.

En relació amb un altre recurs interposat per la Caja Rural de Teruel, el Suprem sí que ha desestimat les pretensions del client, perquè considera que en aquest cas la clàusula sòl sí que complia els requisits d'informació.

L'Alt Tribunal confirma així una sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona datada del desembre del 2013, que ja havia declarat nul·la aquesta clàusula; es tracta d'una hipoteca subscrita amb Unnim el maig del 2005 sobre la qual ara BBVA haurà de reemborsar al client 5.485,77 euros més els interessos.

El 9 de maig del 2013, el Suprem va declarar la nul·litat de les clàusules sòl en cas de vici en el consentiment, és a dir, quan el client que va subscriure una hipoteca d'aquestes característiques no va rebre informació suficient de les peculiaritats i riscos d'aquest producte.

No obstant això, els afectats per no poder beneficiar-se de les caigudes de l'euríbor, van veure en aquesta decisió un èxit parcial en tant que el tribunal només obligava la banca a reparar el dany a partir del dia en què es va dictar el veredicte.

BBVA ja va avançar que tornaria els diners de les clàusules sòl només «a la gent que hi tingui dret», tot i que tan aviat com fos possible, un cop el Suprem dictés la seva sentència.

Fonts de l'entitat van confirmar a Efe que respectaran i compliran el veredicte «sense reserves», i van assegurar que quan rebin l'escrit, procediran a atendre les reclamacions.

Segons xifres fetes públiques pel president del banc, Francisco González, l'impacte total d'aquest desemborsament podria ascendir a 1.200 milions d'euros, si bé han fet provisió de 577 milions aconsellats per un auditor independent. Uns números que no inquieten l'entitat, que es veu «còmoda» amb la provisió realitzada, l'efecte en els comptes anuals ha estat de poc més de 400 milions.

Pel que fa al recurs de Caja Rural de Teruel, el Suprem ha desestimat la pretensió del client, en considerar que el contracte sí que complia els requisits de transparència; el contingut íntegre de les dues sentències se sabrà en els pròxims dies.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar ahir que el seu departament estudia, juntament amb el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), concentrar totes les demandes en jutjats provincials especialitzats, per la qual cosa s'han reunit avui els presidents dels tribunals superiors de Justícia. Així, a cada província hi haurà un jutjat especialitzat de manera exclusiva en demandes individuals sobre clàusules terra.