Prop de 20.000 joves que s'han beneficiat a Catalunya del programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea per combatre l'atur juvenil ja estan treballant, fet que suposa el 76% del total d'inscrits en els dos primers anys d'aplicació, 2014-2016.

Aquest és el primer balanç que ha fet la Generalitat de la marxa del programa finançat per la UE i que, en el cas de Catalunya, ha arrencat amb una inversió de 171 milions per part de la Generalitat, que espera poder recuperar una gran part.

Durant la presentació d'aquestes dades, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va destacar que la previsió és que 100.000 joves d'entre 16 i 30 anys s'hagin beneficiat d'aquest programa a final del 2017, després que l'Estat acceptés el desembre passat flexibilitzar els requisits per a la inscripció i que van dificultar fins llavors el procés.

Catalunya té un pressupost de 241 milions per al període 2014-2020 per destinar al programa, per la qual cosa el nivell d'execució actual és alt i situa aquesta autonomia en la primera posició en el conjunt de les comunitats espa-nyoles.

Bassa va explicar que la Generalitat ha optat per desenvolupar un sistema propi que li ha permès començar les actuacions dirigides als joves «abans que ningú». Entre les bondats de Garantia Juvenil, la consellera va remarcar que el programa ha fet possible que «aflorés» l'atur juvenil real.

Els joves inscrits han rebut a les oficines del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) un diagnòstic de les seves necessitats i després han estat derivats a programes diferents que inclouen orientació, formació i pràctiques laborals.

El 58% dels joves que s'han beneficiat del programa són homes, davant del 42% de dones, i el 62% té l'ESO o menys, mentre que el 66% viu a Barcelona i el 51% té entre 25 i 30 anys.

La consellera va destacar que aquest programa ha contribuït que Catalunya hagi reduït la taxa d'atur juvenil en 12 punts, ja que el 2013 aquesta era del 37% i el 2016 va caure al 25%, percentatge que està per sota del que registra el conjunt d'Espanya (33%). Bassa admet que els 60.850 joves inscrits fins ara és una xifra allunyada de l'objectiu «òptim», ja que s'estima que a Catalunya són uns 200.000 els joves que ni estudien ni treballen. Dels 60.850 inscrits a final de 2016, només 55.803 ho van fer cor-rectament i 43.259 (el 76%) han participat en algun programa del SOC.

Respecte a la devolució dels recursos destinats al programa, Bassa va explicar que hi ha un risc que no es pugui recuperar el volum total, ja que la Unió Europea atorga les partides compromeses en funció de l'execució dels programes, i aquesta ha estat baixa en el conjunt de l'estat. Per evitar un perjudici per aquest fet, la Generalitat ha reclamat a Madrid que es tingui en compte l'execució dels programes duta a terme a cada autonomia a l'hora de decidir el repartiment final de les subvencions europees.