Un jutge va rebutjar ahir parcialment la demanda col·lectiva presentada per Adicae per la venda de participacions preferents de Caja Madrid per haver presentat una acció col·lectiva en lloc d'una d'individual de nul·litat per error en el consentiment, de manera que l'entitat no haurà de tornar els diners invertits pels estalviadors en aquest producte.

El titular del jutjat Mercantil número 5 de Madrid va desestimar ahir en part una demanda presentada per l'associació de consumidors Adicae i un total de 3.057 petits inversors, encara que declara nul·les, per abusives, algunes de les clàusules dels contractes d'aquest producte financer, de manera que ordena a Bankia -hereva de l'antiga caixa d'estalvis- a eliminar-les dels contractes i a cessar-ne la seva utilització.

La sentència feta pública ahir reconeix que hi va haver algunes irregularitats en la comercialització de les participacions preferents, conseqüència de la difusió d'informació incompleta i de pràctiques inadequades, de manera que els inversors afectats haurien d'haver reclamat no mitjançant una acció col·lectiva, sinó de forma individual d'error en el consentiment.

En la seva sentència, el magistrat recorda que mitjançant una acció individual es pot esbrinar si un inversor va comprar participacions preferents de Caja Madrid sabent el que adquiria o, per contra, «erròniament» va creure que invertia en un dipòsit a termini, i no obstant això en una acció col·lectiva, com la presentada per Adicae, això no és possible.

Per això, la sentència deixa oberta la possibilitat que els inversors recuperin la seva inversió si reclamen de forma individual contra l'entitat.

En la sentència, de 108 pàgines, el magistrat Teodoro Ladrón certifica la nul·litat de les condicions perquè considera que l'entitat financera, ara integrada a Bankia, no va comunicar anteriorment al judici i de forma expressa als seus clients que no utilitzaria les «clàusules problemàtiques».

En aquest sentit, el jutge opina que «no ha desaparegut el risc d'utilització de les condicions generals de la contractació ni de la publicitat ara impugnades, ja que poden tornar a ser utilitzades en futures emissions» d'aquest tipus de productes financers per part de l'entitat bancària.

A més a més, en les seves concidions, l'entitat financera expressa les característiques de les participacions preferents com un producte de «caràcter perpetu i risc de qualitat» que afecta tant la recuperació de la inversió inicial com a la seguretat de la seva rendibilitat.

El 2013, Adicae va presentar una demanda col·lectiva que sol·licitava la nul·litat per abusives de les condicions generals que regien la contractació d'aquest producte híbrid.