Catalunya alberga el 23% de les companyies tecnològiques i digitals establertes a Espanya, només darrere de Madrid, que copa el 36%, segons es desprèn d'un informe elaborat per la plataforma d'intel·ligència comercial Corporama. Per sota de Madrid i Catalunya se situen Andalusia (10%), la Comunitat Valenciana (8%) i Canàries (4%), en una llista en la qual Balears o la província de Biscaia també ocupen els primers llocs.

En un comunicat, la compa-nyia, que ha analitzat el perfil i la ubicació de més de 47.000 empreses de programació, consultories informàtiques, companyies de telecomunicació i desenvolupadors de videojocs, ha indicat que Barcelona concentra gairebé 9 de cada 10 empreses catalanes del sector, mentre que Girona en reuneix el 5%, Tarragona el 4% i Lleida el 3%.

A la capital catalana, les zones on s'ubiquen la majoria d'empreses d'aquesta naturalesa són el barri del Poblenou i les àrees pròximes a l'avinguda Diagonal, mentre que al llarg de la província el Vallès Occidental i l'entrada a la ciutat des de la desembocadura del riu Llobregat són les que aglutinen més empreses que tenen com a objecte la innovació tecnològica.

A més, l'estudi subratlla conceptes que fins fa poc temps semblaven de ciència-ficció, com a smart cities, Indústria 4.0, big data, cloud computing, realitat augmentada o mercadotècnia digital, són el dia a dia d'aquestes empreses.

De les firmes catalanes del sector, el 76% es dedica a la consultoria tecnològica, el 18% a l'àmbit de les telecomunicacions, el 5% als portals web i l'1% a la programació de software i videojocs.

Malgrat el lideratge de Madrid, Catalunya és la comunitat preferida per a la majoria de les empreses que desenvolupen jocs digitals, concretament per a una de cada quatre ensenyes del sector dels videojocs.

També l'informe destaca que el 66% de les firmes del sector tecnològic actualment tenen menys de 10 treballadors i que la meitat d'elles tenen menys d'una dècada de vida. En aquest punt, l'estudi concreta que el 43% de les firmes tecnològiques es van crear després del 2007.