La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Renfe amb 65 milions d'euros i el grup alemany Deutsche Bahn amb 10,5 milions, per distorsionar la liberalització del transport de mercaderies per ferrocarril.

Renfe recorrerà la sanció davant l'Audiència Nacional, una opció que també sospesa Deutsche Bahn. Renfe i DB són el primer i el segon operador de transport de mercaderies per ferrocarril a Espanya per volum de facturació. De forma conjunta sumen un percentatge superior al 80% en el transport de mercaderies per ferrocarril en general i del cent per cent en segments com el siderúrgic o el de l'automòbil.

La CNMC ha imposat una multa total de 75,6 milions per dues conductes anticompetitives. A Renfe Mercaderies i Renfe Operadora i a diverses empreses del Grup Deutsche Bahn, entre elles Transfesa, per acords i pràctiques concertades restrictius de la competència. I a Renfe Operadora i Renfe Mercaderies, per discriminació comercial abusiva en la seva oferta de serveis per al transport de mercaderies.

Sobre la primera conducta, la CNMC considera acreditat que els acords adoptats van tenir un efecte restrictiu de la competència. A través d'ells, Renfe i Deutsche Bahn, que teòricament haurien d'haver competit entre si, van mantenir l'statu quo preexistent a la liberalització del sector. Segons la CNMC, les empreses sancionades van crear una sèrie de vincles entre elles que els van permetre posicionar-se com a clients i proveïdors privilegiats entre si.

En el cas de la segona conducta sancionada, la CNMC considera acreditat un abús de la posició de domini del Grup Renfe, que va discriminar comercialment altres companyies ferroviàries, particularment els membres de l'Associació d'Empreses Ferroviàries Privades (AEFP).