Els preus dels habitatges a Catalunya el 2016 han incrementat el 7% en relació amb els del 2015, cosa que suposa l'augment més gran fins ara registrat en un any complet des del 2007, abans de la crisi i en plena bombolla immobiliària, segons va publicar ahir l'Institut d'Estadística espanyol.

Tot i aquest fort increment registrat el 2016, els preus encara estan molt lluny dels màxims històrics que es van registrar el 2007, en concret a l'entorn del 39% per sota d'aquest sostre.

El preu dels pisos nous a Catalunya són els que més van pujar el 2016, i ho van fer el 7,9%, mentre que el dels habitatges de segona mà van incrementar el 6,9%. En el conjunt de l'estat espanyol els pisos van pujar el 4,7% el 2016, també l'increment més elevat des del 2007.

Amb aquesta puja del 7% del preu dels pisos a Catalunya, el Principat se situa com el segon territori de l'Estat amb l'increment més gran que s'ha registrat darrere de la Comunitat de Madrid, on els preus van augmentar el 8,6%.

El resultat de l'exercici del 2016 arriba després que el creixement del quart trimestre s'hagi moderat amb un increment de l'1,2% en relació amb el tercer trimestre, l'augment menys elevat d'aquest any 2016 en termes intertrimestrals.

La moderació en el creixement dels preus dels pisos a Catalunya s'explica bàsicament per l'eventual caiguda dels preus dels pisos nous, que baixen l'1,9% en relació amb el tercer trimestre i registren el primer descens de preus des del quart trimestre del 2014, quan van caure l'1,6%, en termes intertrimestrals.

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir ahir al Congrés que les dades sobre l'evolució del preu de l'habitatge són «positives» i responen a la recuperació econòmica» i, especialment, «a la recuperació de l'ocupació». A més, van «en paral·lel» a la recuperació del crèdit hipotecari, i per això és «molt important» tirar endavant «com més aviat» la nova llei hipotecària, va advertir. El titular d'Economia va recordar que entre els màxims que es van aconseguir el 2007 i els pitjors moments de la crisi, els preus van arribar a caure un terç.

«El preu de l'habitatge segueix el seu recorregut a l'alça amb una pujada moderada i sostinguda, amb un lleuger repunt enfront de la pujada d'ara fa un any», va destacar el director del Gabinet d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias. El principal repte del sector, va apuntar, passa per contenir els costos del sòl i d'edificació, «que estan incrementant a un ritme molt superior al creixement dels preus dels habitatges».

Per a Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista.es, les xifres mostren una nova normalitat, encara que de tres velocitats diferents, depenent de la zona. Així, mentre a Barcelona els preus creixen amb força i ja s'han recuperat més del 30% des de mínims; en altres capitals, com Madrid, València, Sevilla, Alacant o Sant Sebastià, la «recuperació és clara, encara que no tan forta».

Per contra, hi ha «amplis» territoris de l'estat on el preu de l'habitatge usat continua caient i no hi ha indicis de millora, perquè «hi ha l'estoc que no s'acaba d'absorbir i la falta de demanda segueixen tensant els preus a la baixa», segons Encinar.

Bones perspectives al sector

D'altra banda, els experts immobiliaris coincideixen en el fet que el 2017 té bones perspectives per al sector a Barcelona i Madrid. El soci responsable d'immobiliari de PwC, Rafael Bou, considera que l'any 2017 serà un bon any i similar al 2016 en volum d'inversió, ja que el mercat espanyol «segueix sent atractiu i un clar focus d'inversió».

Malgrat que Madrid i Barcelona han baixat posicions entre les ciutats europees més atractives per invertir, es mantenen en les posicions 9 i 16, respectivament, gràcies a les bones perspectives dels lloguers i a la millora de la situació econòmica del país.

El conseller i director general de CBRE, Enrique Martínez, assegura que encara hi ha un 30% de recorregut per recuperar els valors anteriors a la crisi i, amb aquest potencial d'increment de les rendes, el 2017 té unes «perspectives increïbles».

Per la seva banda, el conseller director general del grup Lar per a Europa, Miguel Pereda, creu que les expectatives del sector per a aquest any són bones i que «hi ha raons per ser optimistes» mirant el comportament d'Espanya i comparant-lo amb el de la resta de països europeus.