Moviment i evolució. Aquesta és la realitat que estem vivint. Moviment perquè, com ja he anat explicant en diferents ocasions, les nostres pimes continuen fent avenços; petites pimes emprenedores que assisteixen a fires d'abast mundial per presentar un producte molt innovador: guitarres personalitzades al gust del client, obertures de nous establiments amb conceptes innovadors de l'alimentació que s'adapten a les noves necessitats del consumidor, empreses que fan volar drons i, des de fa un temps, també projectes emprenedors molt interessants, basats en noves tecnologies i molta innovació. Això és un bon senyal!

Evolució perquè les nostres empreses creixen, amb augments de les seves facturacions, creació de nous llocs de treball i sectors tan estratègics per a la nostra comarca com el metal·lúrgic, amb demandes de perfils molt qualificats. Continuem l'evolució positiva cap a la recerca de mercats internacionals i la nostra diversificació, tant a nivell de mercat com de productes. Això també és un bon senyal!

Ara bé, per altra banda, també veig una manca de moviment i evolució del sistema que ha d'acompanyar aquestes pimes, i en posaré alguns exemples: a les nostres pimes encara els queda un llarg camí per accedir a les contractacions públiques, que generen un gran impacte a l'economia del territori i, tot i que recentment s'ha redactat una proposa d'esmenes, encara som lluny de poder competir en igualtat de condicions amb la gran empresa. Mecanismes com el pagament directe als subcontractistes, sol·licitar criteris de solvència econòmica, divisió de lots, són algunes de les mesures que necessàriament s'haurien d'implementar perquè les nostres pimes puguin accedir a aquestes licitacions. Per això, les organitzacions empresarials treballem per provocar aquest moviment i evolució de lleis i disposicions que s'han d'adaptar a la realitat del teixit empresarial.

Un altre tema que també requereix molt moviment i evolució és el tracte fiscal per a les nostres empreses. No pot ser que juguem amb condicions diferents segons la zona on ens trobem. De fet, hem apreciat un degoteig d'empreses que traslladen les seves activitats a zones de l'Estat on reben un millor tracte fiscal (exempció d'impostos municipals, incentius per a la creació de llocs de treball o cessions de terreny). També una falta d'evolució de la fiscalitat pel que fa a les pimes: no pot ser de cap manera que les pimes aportin el 18% dels seus beneficis, mentre que la gran empresa ho fa en el 7%.

Moviment i evolució en el camp de la formació. El teixit empresarial té l'oportunitat, i crec que també l'obligació, d'involucrar-se en el disseny d'accions formatives. Ensenyament i empresa hem d'evolucionar conjuntament i creuar-nos la informació i les necessitats reals; concretament, el disseny de graus superiors de formació professional on l'empresa té una participació molt activa, especialment en el moment d'acollir aquests alumnes a les nostres organitzacions.

Estic convençut, més que mai, que l'empresariat, sobretot el de la pime, té la clau per provocar aquest moviment i evolució.