L'acceleració de l'economia de la zona de l'euro s'està traduint en una creació d'ocupació més ràpida i en pressions inflacionistes més fortes. Un indicador clau d'activitat va arribar al nivell més alt de gairebé sis anys al març i l'ocupació va augmentar més que mai des del juliol del 2007, quan la contractació de personal va repuntar tant en els serveis com en la manufactura. El salt de l'Índex IHS Markit Purchasing Managers en comparació de les expectatives dels economistes d'una caiguda i aquest últim registre són congruents amb una expansió econòmica trimestral del 0,6 per cent. Aquest ritme és més veloç que el del 0,4 per cent dels últims tres mesos del 2016.

Una recuperació cada vegada més àmplia fins ara ha permès al bloc monetari trampejar un període ple de motius d'incertesa, des de la votació pel Brexit del Regne Unit a les polítiques comercials del govern dels Estats Units i a les imminents eleccions en una sèrie de països de la zona euro. D'acord al fet que l'impuls s'acumula i a un augment brusc de la inflació provocat principalment pel petroli, el Banc Central Europeu rep cada vegada més pressions per planificar una sortida del seu programa d'estímul extraordinari.

Un impuls que es manté

«L'acceleració del creixement cap al final del trimestre, així com la millora de les tendències en els negocis nous i un augment de l'interès a contractar, indiquen que el fort impuls de creixement es mantindrà el segon trimestre», va dir Chris Williamson, economista cap de negocis d'IHS Markit. Un indicador de l'activitat fabril a la zona euro va saltar de 55,4 al febrer a 56,2 al març i un índex de serveis va pujar de 55,5 a 56,5. Tots dos són els més alts en 71 mesos i són molt per sobre del nivell clau de 50. Els índexs compostos de les economies francesa i alemanya van millorar inesperadament, i a França els preus de venda van pujar per primer cop des del 2012.

«Els empresaris estan ansiosos per ampliar el seu personal i augmentar la capacitat», va dir Edoardo Campanella, economista d'UniCredit a Milà. «Les evidents temptatives d'una acceleració de l'augment dels salaris i un poder de fixació de preus més fort en el front de les empreses, juntament amb l'increment dels preus de l'energia, es tradueixen en més pressions inflacionistes».

En tota la regió, els preus de les importacions estan pujant al ritme més veloç des del primer semestre del 2011 i, en molts casos, s'estan traslladant als clients, mentre que un euro més feble i uns preus més alts dels productes bàsics eleven els costos dels productors. Els senyals d'escassetat de mà d'obra i acceleració dels salaris també indiquen que un repunt sostingut de la inflació podria estar venint.

Inflació accelerada

La inflació a la zona euro es va accelerar al 2 per cent el febrer, la més veloç en 4 anys. Si bé això situa la taxa d'acord amb la meta del BCE -tècnicament tot just per sota del 2%-, el president del BCE, Mario Draghi, sempre ha dit que no està convençut que la recuperació ja sigui sostenible. El seu punt de vista es veu corroborat per l'índex d'inflació subjacent, que encara està per sota de l'1 per cent.

El Consell de Govern del BCE celebrarà la seva pròxima reunió de fixació de polítiques el 27 d'abril. Però els economistes enquestats per Bloomberg a principi d'aquest mes van dir que els funcionaris esperaran almenys fins al juny per actualitzar la seva avaluació dels riscos a la recuperació i no anunciaran una altra reducció de les compres de bons fins al setembre.

«L'impuls econòmic de la zona euro segueix sent molt fort», va dir per correu electrònic Julien Lafargue, estrateg de JP Morgan Private Bank a Londres. «Com que les pressions inflacionistes comencen a acumular-se i l'enquesta mostra el creixement de l'ocupació més gran des de gairebé una dècada, els dies del programa de flexibilització quantitativa del BCE semblen estar comptats, especialment si el resultat de les eleccions franceses resulta benigne», va concloure.