Els col·legis i associacions professionals fan una tasca en favor de la societat i els ciutadans de gran importància, ja que regulen l’activitat dels professionals, ordenen l’exercici de les respectives professions: enginyers, arquitectes, aparelladors, ... verifiquen el compliment dels requisits legals aplicables, actuen disciplinàriament quan és necessari i vetllen per la formació continuada dels seus col·legiats i associats.

A més els col·legis professionals vetllen perquè l’actuació dels seus professionals respongui als interessos i les necessitats de la societat en relació a l’exercici professional, garanteixen el compliment de la bona pràctica i les obligacions deontològiques de les professió que ordenen i representen i impulsen la promoció i el desenvolupament professional en benefici de la societat.

Un dels mecanismes de major efectivitat per a la protecció del ciutadà i l’usuari dels serveis dels professionals tècnics és el Visat o Certificat d’actuació Professional, un sistema de validació documental dels seus treballs que dóna garantia d’integritat, habilitació, cobertura de responsabilitat civil i habilitació específica per al seu àmbit d’actuació.

La validació dels treballs professionals mitjançant el Visat o certificat d’actuació professional no suposa un cost significatiu dins el global del encàrrec al professional i en qualsevol cas es subjecta de manera rigorosa a una correlació amb els costos efectivament incorreguts en la seva realització.

Per al professional, sotmetre’s a la validació per part d’un col·legi professional és un clar element de diferenciació vers els seus competidors, que li permet demostrar de manera certificada i objectiva, la seva habilitació legal com a professional, així com la qualitat del seu treball. Per això, davant la progressiva liberalització del mercat, cal que defensem la figura del professional competent i el dret de la societat de contractar amb garanties un tècnic col·legiat i que VISA els seus treballs al seu Col·legi Professional.