La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el Brexit, podria suposar, «en el pitjor dels escenaris», 3.600 milions d'euros menys l'any d'aportacions per al pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) del 2020. Així ho va assegurar ahir el comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, que va advertir que si es volen mantenir els nivells pressupostaris de l'actual PAC del 2015 caldrà que els estats membres es plantegin la necessitat d'aportar més diners al pressupost comunitari o bé obrir noves fonts d'ingressos.

En aquest sentit, la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, va reconèixer que «d'una manera o altra» les coses seran diferents per a Espanya sense el Regne Unit, i va recordar que tot i les retallades en pressupost a la UE, es va aconseguir consolidar una partida de 47.000 milions d'euros per als cinc anys de la vigent política agrària comunitària.

La ministra García Tejerina va destacar que, tot i les dificultats per negociar el pressupost de la PAC per a l'actual període 2015-2020, es van aconseguir consolidar més de 47.000 milions d'euros que serveixen per «donar estabilitat al sector agrari».

Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va reivindicar una Política Agrària Comuna (PAC) molt més mediterrània i «regionalitzada» per tal que els territoris disposin de més capacitat per «decidir com orienten aquells recursos públics, mesures i polítiques segons les realitats dels seus sectors».

Serret i García Tejerina van participar a Madrid en la conferència «Construint la PAC del futur», que va aplegar més de 300 persones representants de diferents comunitats autònomes i del sector agroalimentari de l'Estat.