D'aquí uns dies comença la campanya per a la declaració de la renda 2016/2017. Els contribuents podran sol·licitar i presentar l'esborrany a través d'Internet des del proper 5 d'abril i fer el mateix de manera presencial des de l'11 de maig. L'últim dia per presentar la declaració serà el 30 de juny.

Com sol·licitar l'esborrany de la renda 2016/2017?

Per demanar l'esborrany de la declaració de la renda 2016/2017 hauràs d'accedir a la web de l'Agència Tributària, en la part de Campanyes. En aquest apartat seleccionem Renda 2016 i una vegada dins podrem obtenir el número de referència Renø, sol·licitar la cita prèvia, tramitar l'esborrany o consultar la devolució. En introduir les dades sol·licitades l'Agència Tributària ens enviarà un SMS amb el número de referència que necessitarem per consultar, tramitar o confirmar l'esborrany de la declaració de la renda 2016/2017.

El certificat tributari de l'IRPF també pot sol·licitar-se acudint a les oficines de l'Agència Tributària, havent demanat abans la cita prèvia (El termini per demanar la cita prèvia comença el 4 de maig i acaba el 29 de juny). L'esborrany de la declaració de la renda 2016/2017 podrà lliurar-se en aquest mateix moment o enviar-se per correu ordinari al domicili fiscal del contribuent.

Les novetats de la Renda 2016

La declaració de la Renda 2016/2017 té com a principal novetat la desaparició del programa Padre. En la campanya anterior aquest sistema d'ajuda ja va ser substituït per 'Renta Web' per a la majoria dels contribuents i únicament va quedar relegat als declarants d'activitats econòmiques, bàsicament autònoms.

Al sistema 'Renta web' s'accedirà des de la seu electrònica de l'Agència Tributària i, en la pràctica, suposarà una proposta de declaració, com era l'esborrany, però més senzill i ampliat a tots els contribuents. El seu principal avantatge és que el contribuent veurà buidats obstacles directament relacionats amb la descàrrega informàtica de la informació de l'esborrany --que fins ara només recollia unes determinades rendes-- o del programa Padre.

A més de la desaparició definitiva del programa Padre, una altra de les novetats de la campanya de la declaració de la renda 2016/2017 és la possibilitat de sol·licitar la rectificació d'autoliquidació de l'impost a través de la pròpia declaració quan el contribuent ha comès errors o omissions que determinin una major devolució al seu favor o un menor ingrés.