Els comitès d'empresa d'Iberpotash temen que la sentència del Suprem que obliga l'empresa minera a deixar d'abocar runam al Cogulló de Sallent pugui acabar amb el tancament de l'empresa i, per tant, amb la pèrdua de fins a 5.000 llocs de treball directes i indirectes. Per aquest motiu, el seu portaveu, Fernando Rivera, reclama que s'allargui aquest termini fins que les obres de la nova rampa de Súria no estiguin acabades, una data que l'empresa fixa entre finals del 2018 i principis del 2019.

>>Territori respon que no sol·licitarà una pròrroga

Rivera demana que s'acati la sentència, però que una part de la sal que s'extreu cada dia es pugui continuar abocant al dipòsit salí per tal d'assegurar la producció d'1 milió de tones l'any que l'empresa necessita per ser rendible. De moment, els comitès han iniciat una campanya de signatures a favor de la mineria al Bages i han convocat una marxa silenciosa per aquest dissabte a Sallent.

Fins a 5.000 llocs de treball. Aquesta és la xifra que els comitès d'empresa d'Iberpotash calculen que es podrà perdre si no es busca una solució que, de manera transitòria, permeti continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent. El seu portaveu, Fernando Rivera, ha explicat que la companyia minera necessita extreure 1 milió de tones l'any per tal de ser rendible. Actualment, aquesta xifra de producció es reparteix a parts iguals entre la planta de Súria i la de Sallent, però si a partir del 30 de juny, tal com diu la sentència del Suprem, no es pot continuar abocant runam al Cogulló, els comitès creuen que l'empresa haurà de rebaixar la producció i, per tant, començar a fer acomiadaments.

Segons ha explicat Rivera, el conjunt de solucions que es contemplen al Pla Director de la Mineria al Bages (PDU) per tal d'eliminar el runam salí no són suficients per fer-ho en la seva totalitat i, per tant, és necessari que una part d'aquesta sal es continuï abocant al Cogulló fins que les obres de la nova rampa de Súria no estiguin acabades, una data que l'empresa fixa entre finals del 2018 i principis del 2019.

Amb aquestes obres ja finalitzades, la planta de Súria sí serà capaç de produir per si sola la quantitat necessària perquè l'empresa sigui rendible i, per tant, podrà absorbir tots els treballadors de Sallent. A grans trets, aquesta treballs consisteixen en la construcció d'una rampa gegantina d'accés a la mina de Cabanasses que permetrà aquest augment de la producció, però que estava prevista per al 2014 i acumula un gran retard.

Inici d'una campanya de suport

De moment, els comitès han engegat una campanya per demanar el suport de la ciutadania i aquest dissabte han convocat una marxa silenciosa. L'acte sortirà a les 11h des de la rotonda de l'Esclat de Sallent. A més, han mantingut reunions amb els alcaldes dels diversos municipis afectats, amb els consells comarcals i també amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà.

Posicionament de l'empresa

Iberpotash ha declinat fer declaracions, però sí ha enviat un comunicat en el que es mostra "comprensible" amb les mobilitzacions dels treballadors tenint en compte el moment actual. Tanmateix, l'empresa considera que els actes poden posar "més tensió a l'entorn en un moment en què totes les opcions per aconseguir un trasllat ordenat i efectiu es troben obertes".

L'empresa ha assegurat que està treballant, juntament amb la totalitat d'administracions vinculades, en trobar solucions "transitòries, parcials i provisionals" pel període que es necessita per tal de fer un trasllat "ordenat i endreçat" de Sallent a Súria.

Suport del Bages i el Berguedà

El possible tancament de les mines de Súria i Sallent ha posat en alerta la comarca del Bages i el Berguedà, on la mineria representa una de les activitats econòmiques més importants del territori. El Consell Comarcal del Bages ha emès un comunicat de suport i també ho ha fet el Consell Comarcal del Berguedà.

La CGT es desmarca

Les mines del Bages tenen dos comitès, el de Súria i el de Sallent, però en aquesta ocasió han decidit unir-se per defensar junts la continuïtat de l'activitat minera al Bages. Els comitès estan formats per representants dels sindicats CCOO, UGT, USOC i, fins ara també, la CGT, i tots junts van decidir fer de manera conjunta qualsevol actuació. Tanmateix, aquest últim sindicat s'ha desmarcat aquest dimarts i ha convocat pel seu compte una roda de premsa a Barcelona amb la diputada Anna Gabriel al capdavant. Aquest fet ha causat mala maror a l'interior dels comitès.