La licitació d'obres públiques va augmentar el 57% a Catalunya en el primer trimestre del 2017, encara que la realitzada per l'Administració General de l'Estat va baixar el 69%, mentre que la de la Generalitat de Catalunya va augmentar el 156% i la de l'administració local va registrar l'increment més elevat, ja que la licitació va pujar el 103%, segons dades dels contractistes catalans (CCOC) que es van fer públiques ahir.

L'informe de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) presentat ahir al matí destaca que encara que la licitació d'obra pública a Catalunya va augmentar el 57% fins arribar als 289 milions d'euros, al llarg del primer trimestre d'aquest 2017, el volum licitat fa un any va ser anormalment baix, 183 milions d'euros, en relació amb la mitjana trimestral dels últims tres anys, situada en els 336 milions d'euros.

Així, en tenir com a referència la mitjana trimestral dels últims tres anys, la licitació del primer trimestre d'aquest any a Catalunya és el 14% inferior i encara es manté a nivells «històricament baixos».

Els contractistes han recordat que després de la incipient recuperació del 2013 i 2014, en l'any 2015 la licitació va caure el 34% i, el 2016, el 2%, i va ser un 86% més baix respecte al 2008.

Per administracions, la licitació de l'Administració General de l'Estat ha disminuït el 69% respecte al primer trimestre de l'any 2016 o del 79% si es compara amb la mitjana trimestral dels últims tres anys, havent publicat anuncis de sol·licitud d'ofertes per un import de 19 milions d'euros.

Per la seva banda, durant aquest primer trimestre de l'any, la Generalitat de Catalunya ha augment la licitació d'obres públiques el 156% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, encara que la xifra només s'ha incrementat el 2% si es té en compte la mitjana de licitacions dels últims tres anys, i ha publicat anuncis de sol·licitud d'ofertes per un valor total de 91 milions d'euros.

Per la seva banda, l'administració local ha augmentat el 103% el volum d'obra licitada durant el primer trimestre del 2017 respecte al mateix trimestre de l'any anterior i se situa el 14% per damunt de la mitjana trimestral dels últims tres anys, amb 179 milions d'euros licitats, gairebé la meitat del total.

Segons l'opinió de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, en aquests moments les diferents administracions públiques no estan aprofitant l'«alt retorn econòmic i social que genera l'obra pública» i la baixa inversió de les administracions públiques «perjudica la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida dels ciutadans, cosa que provoca una pèrdua d'oportunitats econòmiques i de llocs de treball».

Des del CCOC es considera que les administracions «no estan aprofitant l'alt retorn econòmic i social» que genera l'obra pública, «gràcies als seus efectes multiplicadors econòmics i fiscals i al gran nombre de llocs de treball que genera». També alerten que «amb aquest nivells tan baixos d'activitat» és «molt difícil» que les empreses especialitzades en obra pública puguin fer «una aportació més positiva a l'ocupació».

És més, els contractistes subratllen, «es corre el perill que, per manca de projectes, les empreses supervivents de la llarga crisi iniciada el 2008 pateixin una pèrdua del coneixement acumulat».

La patronal dels contractistes estima que la licitació mínima regular i recurrent de totes les administracions que «necessita» Catalunya, indexada segons el PIB, hauria de ser d'entre 4.750 i 5.000 milions anuals (del 2 al 2,2% del PIB), una estimació «molt conservadora» si es té en compte que la inversió pública mitjana dels 28 països de la Unió Europea en el període comprès entre els anys 2002 i 2015 ha estat del 3,2% del PIB, segons les seves dades.