Els accionistes de Gas Natural Fenosa (GNF) reunits a Barcelona amb motiu de la celebració de la junta general de la gasista han aprovat repartir 1.001 milions d'euros dels beneficis del 2016 en dividends, cosa que representa destinar el 74,3% dels guanys obtinguts en l'exercici de l'any passat a remunerar l'accionista. Aquesta xifra comporta repartir el pagament d'un euro per acció tal com es va comprometre la direcció de la companyia en el pla estratègic 2016-2018.

L'aprovació d'aquest dividend es va acordar ahir al matí en la primera junta general d'accionistes de Gas Natural presidida pel manresà Isidre Fainé. Una junta que es va celebrar amb un record sincer per la mort de l'anterior president i president d'Honor de la companyia energètica Salvador Ga-barró, traspassat el 17 de març passat.

D'altra banda, Fainé va garantir ahir que buscarà «fins al final» un acord amb Colòmbia sobre la seva filial Electricaribe que sigui «bo» tant per a aquell país com per als inversors de la multinacional espanyola.

El manresà va remarcar que la multinacional energètica té la «mà estesa» i «plena disposició» per trobar una solució dialogada a aquest conflicte. I és que, encara que Gas Natural va iniciar el març un procediment davant el Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional (CNUDMI) per reclamar a Colòmbia la devolució de la seva filial Electricaribe o una indemnització de més de 1.000 milions d'euros, la multinacional manté el diàleg obert amb el govern colombià.

«Cal deixar que les dues vies funcionin. Vull ser a Colòmbia, perquè crec en el país», va afegir Fainé, que va explicar que ha mantingut «diverses entrevistes» amb el president colombià, Juan Manuel Santos, per parlar sobre el conflicte d'Electricaribe, companyia que opera al Carib colombià.

Confia en el diàleg

Fainé també es va mostrar confiat que «en un moment o altre» s'obrirà una via de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat que permetrà trobar una solució al desafiament sobiranista català.

«La negociació i el diàleg és la base per arribar a bones solucions per a tots i segueixo confiant que en algun moment o altre aquest diàleg hi serà», va declarar Fainé en la roda de premsa prèvia a la junta d'accionistes, en la qual va ser interpel·lat sobre la situació política a Catalunya.

Preguntat també pels casos de corrupció a Espanya, Fainé va declarar: «no entrem a valorar aquest tipus de qüestions. Confio en la democràcia i en els bons polítics».

El manresà és també president de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria, societat instrumental patrimonialista controlada al 100% per la Fundació i que gestiona totes les participacions accionarials del grup en sectors com l'energètic, les infraestructures, els serveis i el negoci immobiliari, així com a CaixaBank.