El preu mitjà en origen de la carn d'oví a Catalunya és el més baix des del 2013 i se situa al nivell del que es pagava ara fa vint anys, una situació «insostenible» per als ramaders. Ho va denunciar ahir Unió de Pagesos (UP), que va reclamar més transparència en la formació de preus i que l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) investigui el procés. Així, per un xai de 24 quilos viu es van pagar uns 65 euros (uns 2,7 euros el quilo) de mitjana durant el 2016. La carn de cabrit també ha experimentat una situació similar pel que fa als preus en origen.

Consideren que aquesta reducció de preus no es pot atribuir a la baixada del consum d'aquesta carn a les llars, entre altres coses perquè tampoc n'hi ha sobreproducció, sinó tot el contrari, ja que els censos s'han reduït. A Catalunya, des del 2005 fins al 2015, els caps d'oví han disminuït el 44%, així com el nombre de sacrificis, mentre que han augmentat les exportacions. Per altra banda, recorden que els productors han hagut d'afrontar un augment dels costos de producció, per factors com ara la sequera. «Tot s'apuja menys el preu de la carn de xai i cabrit que es paga als ramaders», va afirmar Brigitte Garolera, representant del sector d'UP.

En el cas del cabrit, el preu mitjà en origen es va situar en 5,20 euros el quilo durant el 2016, el més baix des del 2000, amb l'excepció de l'any 2013, que va ser de 5,12 euros el quilo. Aquesta davallada de preus tant d'aquesta carn com de la d'oví situa els ramaders en un context molt difícil i «insostenible», segons UP.

Des del sindicat, recorden que els productors han hagut de fer front a un augment dels costos tot posant l'exemple de la sequera de l'any passat, que va obligar els ramaders a comprar aliment per als animals. La vacunació contra la llengua blava en el bestiar oví ha estat un altre factor desfavorable, segons els productors. Es queixen que des de la Generalitat es «minimitzen» els problemes que ha comportat la vacuna, però asseguren que n'hi ha hagut.

Des de fa temps han estat reclamant indemnitzacions per als afectats. Segons Garolera, algunes explotacions que no han tingut morts de bestiar vacunat han vist com baixava la fertilitat de femelles o se'ls morien xais per la falta de llet de la reproductora. «Conec explotacions que han perdut el 25% de les reproductores o la meitat de la producció anual de xais», va afegir.

En àmbit estatal, el sindicat demana al ministeri d'Agricultura que deixi d'exigir el requisit mínim de productivitat per acollir-se a l'ajut associat a oví i cabrum. Aquest any s'ha situat en 0,6 xais o cabrits que surten de l'explotació per ser sacrificats per cada reproductora, mentre que l'any passat el mínim establert era de 0,4. Menys consum però més exportacions. El sindicat creu que la baixada de preus no es pot atribuir a la disminució del consum d'aquesta carn a les llars - des del 2010 s'ha reduït el 20%- entre altres coses perquè tampoc n'hi ha sobreproducció. La reducció del cens és una tendència no només a escala catalana sinó també a escala estatal i europea, sostenen.