El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va defensar ahir la necessitat de modificar la Llei Hipotecària espanyola, una reforma que ha de permetre donar seguretat jurídica al mercat hipotecari i fer-ho «de manera responsable, no populista».

Gortázar va assegurar que la normativa actual ha funcionat bé durant molts anys i que ha complert la seva funció, que és facilitar un finançament competitiu, però considera que arran de les crisis s'han començat a posar en dubte «aspectes centrals» de les hipoteques i del mateix funcionament del sector, cosa que fa necessari reformar la llei que regeix aquest mercat.

Durant la presentació dels resultats del primer trimestre de CaixaBank, el directiu va subratllar que les entitats financeres necessiten seguretat jurídica per poder prestar diners a 30 anys i fer-ho en condicions competitives. «Si hi ha incertesa, la reacció de les entitats és donar menys hipoteques i més cares. És de sentit comú, necessitem tornar a donar seguretat jurídica al mercat hipotecari i de manera responsable, no populista», va manifestar. Gortázar confia que el govern serà capaç de portar a terme una reforma del sector en aquestes condicions, fet que suposa, va precisar, dotar el mercat hipotecari «d'un punt d'equilibri raonable» en el qual es defensin els interessos de prestadors i prestataris.

Gortázar va fer aquestes declaracions durant la presentació dels resultats del primer trimestre de l'any, en el qual CaixaBank va aconseguir un benefici de 403 milions d'euros, el 48% més que el mateix període del 2016, després de la integració del banc portuguès BPI. L'entitat, que per primera vegada incorpora un banc d'aquesta rellevància fora d'Espanya, ha tancat un trimestre «excel·lent» des del punt de vista comercial, segons Gortázar. Amb BPI, el marge d'interessos de CaixaBank creix més del 13%, fins a 1.153 milions d'euros, i els ingressos per comissions ho fan el 20,3%, amb 588 milions.